Meer dan 25.000 mensen werd toegang tot België ontzegd in vijf jaar

Theo Francken © Belga Image

Op vijf jaar tijd zijn 25.883 mensen het land uitgezet met een verbod om terug te keren naar het Belgisch grondgebied en zelfs de hele Schengenzone.

Dat meldt La Dernière Heure vrijdag op basis van statistieken die Kamerlid Denis Ducarme (MR) kreeg van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Het inreisverbod geldt in de meeste gevallen voor twee tot vijf jaar, maar 2.966 mensen (iets meer dan 10 procent) mogen zich gedurende zes of acht jaar niet meer op het grondgebied vertonen. “De meerderheid van de afgeleverde verboden kwam er na vaststelling van illegaal verblijf (de vreemdeling was al het onderwerp van een of meerdere terugkeer- of verwijderingsbeslissingen) en van gedrag dat de openbare orde kan verstoren (op basis van door de politie opgestelde processen-verbaal)”, zegt Francken.

“Een aanzienlijk deel van de verboden wordt ook gerechtvaardigd door het feit dat de persoon een ernstige bedreiging vormt voor de openbare orde of de nationale veiligheid, wanneer de betrokkene met name al een keer of meermaals werd veroordeeld.”

De Dienst Vreemdelingenzaken schrijft sinds 2012 inreisverboden uit.

Overheid mag sociale media screenen bij asielaanvraag

Om na te gaan of asielzoekers de waarheid vertellen, krijgt het vluchtelingencommissariaat de wettelijke mogelijkheid om hun profielen op de sociale media uit te pluizen. Het is een van de aanpassingen aan het asielrecht die de regering vrijdag goedkeurt, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag.

In de praktijk worden sociale media nu al regelmatig ingezet bij het doorlichten van asielaanvragen, maar rechters floten het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen al meermaals terug. “In de nieuwe wet wordt de toelating voor het checken van het publieke deel van sociale netwerken nu juridisch gebetonneerd. Het CGVS zal voortaan ook gsm’s en computers kunnen uitlezen. De asielzoeker moet daarvoor wel zijn fiat geven, maar een weigering doet de geloofwaardigheid van zijn aanvraag uiteraard geen goed”, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Een andere wijziging is dat de originele identiteitsdocumenten van asielzoekers voortaan worden ingehouden tijdens de asielprocedure, om te vermijden dat kandidaten die een njet krijgen hun papieren “verloren laten gaan” en zo een repatriëring verhinderen. Ook wie definitief erkend wordt, krijgt zijn originele documenten niet meer terug, maar enkel een vluchtelingenpaspoort. “Wie bij ons bescherming krijgt, moet niet op vakantie gaan naar zijn thuisland”, aldus Francken.

Partner Content