'Meer Belgische jongeren trekken naar het buitenland': rekenfout

26/07/12 om 06:51 - Bijgewerkt om 06:51

Het nieuws dat meer Belgische jongeren naar het buitenland trekken, berust op een rekenfout.

'Meer Belgische jongeren trekken naar het buitenland': rekenfout

© Thinkstock

De Morgen publiceerde spectaculaire cijfers over het aantal jongeren dat het land verlaat op zoek naar een betere toekomst. Dat aantal zou met 70 procent toegenomen zijn in 2010. De redactie van De Morgen baseerde zich daarbij op twee bronnen bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie, die achteraf rekenfouten bleken te hebben gemaakt. Dat meldt De Morgen.

"We hebben een fout gemaakt en nemen de volledige verantwoordelijkheid op ons", zegt de woordvoerder van de FOD Economie. "Bij 15- tot
29-jarigen is het aantal van 16.455 in 2009 toegenomen tot 16.759, plus 1,8 procent dus, geen 70 procent stijging. Die fout is op een bepaald moment ontstaan doordat iemand bij ons twee kolommen, die op zichzelf wél kloppen, verkeerd heeft overgeschreven en opgeteld."

"De zogeheten ambtshalve schrappingen - mensen van wie we niet weten waar ze zich bevinden - werden erdoor een persoon in onze organisatie bij geteld. Dat hadden we nooit mogen doen. Het is een persoonlijke fout. Had ik de cijfers gezien, dan was dit nooit naar buiten gekomen", luidt het. (Belga/SD)

Onze partners