Marc Buelens (Vlerick): ‘De Wever doet mij denken aan Reagan’

Marc Buelens © Saskia Vanderstichelen
Joël De Ceulaer
Joël De Ceulaer Was redacteur bij Knack van 1999-2011 en van 2013-2015

In een interview met Knack legt managementprof Marc Buelens uit wat de N-VA eind vorig jaar heeft geleerd aan de Vlerick Business School.

‘Ik vermoed van wel’, zegt Marc Buelens op de vraag of N-VA-voorzitter Bart De Wever een goede manager is. Buelens ging vorige week met emeritaat aan de Vlerick Business School, waar de N-VA eind vorig jaar een cursus onderhandelen volgde. ‘Bart De Wever is zeker niet extreem, bewaakt altijd het evenwicht en heeft geen waanbeelden of revolutionaire ideeën’, aldus Buelens. ‘Hij is vrij consequent en spreekt zichzelf niet tegen. Mensen hebben dat graag. Hij communiceert ook heel helder, met goede argumenten. Hij zegt wat Vlamingen vandaag graag horen. Ik ook. Die man heeft mijn volle vertrouwen. Hij lijkt mij fundamenteel oké. (lacht) Tot we op een dag vernemen dat hij niet oké is, natuurlijk. Zo werkt dat in een democratie.’

Hoe lang kan hij nog mee?

Buelens: Dat kan ik niet voorspellen. Hij weet zelf dat hij een houdbaarheidsdatum heeft, maar vreemd genoeg is die nog bijlange niet bereikt. De Wever doet mij denken aan Ronald Reagan – die was ook van teflon: wat hij ook deed, hij behield het vertrouwen. Dat is sterk. Een probleem is natuurlijk wel dat de N-VA nog altijd niet zonder De Wever verder kan. Dat is een bedreiging.

De N-VA heeft eind vorig jaar bij Vlerick een cursus onderhandelen gevolgd. Wat leer je tijdens zo’n cursus?

Buelens: Het belangrijkste is je ingesteldheid. De vraag mag niet zijn: hoe krijg ik wat ik wil? Je moet van meet af aan bereid zijn om samen te werken met de andere partij. Echte toponderhandelaars zijn meer bekommerd om het belang van de ander dan om hun eigen belang. Als de ander de indruk krijgt dat je iets wil afpakken, komen de stekels omhoog en kan er nooit succesvol onderhandeld worden. Ga dus aan tafel met een oprechte interesse in de andere partij, en noem die zeker niet de tegenstrever.

Bart De Wever had in 2007 beter die cursus al gevolgd, dan was het toen misschien gelukt?

Buelens: Dat verband hoort u mij niet leggen. Maar het feit dat de N-VA eind vorig jaar die cursus heeft gevolgd, wijst er al op dat ze zich wilden voorbereiden. Dat is de juiste ingesteldheid, waarmee je succes kunt boeken. Helaas bestaan er ook veel andere cursussen over onderhandelen. Daarin wordt mensen aangeleerd om het onderste uit de kan te halen, om de tegenpartij af te dreigen, om met deuren te gooien. Dat soort cursussen heeft volgens mij al veel kwaad gedaan.

Vindt u de centrumrechtse regeringen een goede zaak?

Buelens: Waarschijnlijk wel. Er is toch een brede consensus, ook bij de kiezer, dat we onze toekomst moeten veilig stellen door onze schulden af te bouwen. We mogen zeker niet terug naar de jaren zeventig of negentig, toen onze schuldenlast helemaal uit de hand liep. Daar volg ik de N-VA. Ik denk dat het ideeëngoed van onze stichter André Vlerick vandaag het beste wordt belichaamd door die partij. Vlerick was een CVP’er, maar hij stond voor een rechts nationalisme. Hij heeft begin jaren zeventig in een fameuze speech in de Senaat gezegd dat we de tering naar de nering moesten zetten. Hadden we toen maar naar hem geluisterd.

Lees het volledige interview met Marc Buelens deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content