Magnette: 'Staking zal reizigers en economie schaden'

02/10/12 om 08:34 - Bijgewerkt om 08:34

Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) betreurt de 24 urenstaking die dinsdagavond bij het spoor begint.

Magnette: 'Staking zal reizigers en economie schaden'

© Belga

Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) betreurt de 24 urenstaking die dinsdagavond bij het spoor begint. "Deze staking zal de reizigers en de Belgische economie schaden", zegt hij in interviews met La Libre Belgique en La Dernière Heure. Op Radio 1 zegt Magnette ook nog dat de vakbonden niet willen onderhandelen, aangezien ze de gesprekken opgeblazen hebben.

De vakbonden verzetten zich tegen de hervorming die de minister wil doorvoeren bij de spoorwegen. Magnette wil de huidige drieledige structuur vervangen door een tweeledige structuur. De bonden willen terug naar een eenheidsstructuur en vrezen vooral voor het statuut van de werknemers.

Die vrees is ongegrond, meent Magnette. "Het eenheidsstatuut voor het personeel is opgenomen in het regeerakkoord. Ik ben van plan dat engagement na te komen", zegt hij.

De vakbonden krijgen wel de steun van oppositiepartij Ecolo. Magnette is niet onder de indruk en wijst erop dat Ecolo met Isabelle Durant zelf nog de minister van Mobiliteit heeft geleverd. "Jaren nadat ze zelf een bevoegdheid hebben gehad, weten die van Ecolo altijd hoe het moet".

Magnette roept de vakbonden op na de staking de onderhandelingen te hervatten. (Belga/SD)Lees meer over:

Onze partners