Maatregelen bij lokale politiezones: Foto's agenten offline gehaald

16/01/15 om 12:55 - Bijgewerkt om 12:55

Naar aanleiding van de verhoogde terreurdreiging in ons land nemen verschillende lokale politiezones extra maatregelen. Zo werden personeelsfoto's van websites gehaald en mogen agenten in Antwerpen en Brussel tijdelijk hun dienstwapen mee naar huis nemen.

Maatregelen bij lokale politiezones: Foto's agenten offline gehaald

Politie Vesdre © BELGA

'Al begin deze week beslisten we om foto's van onze agenten van de politiewebsite te halen uit voorzorg', aldus Ken Pinxten van politiezone MINOS op deredactie.be. 'We hebben iedereen gewaarschuwd om voorzichtig om te gaan met sociale media.' De politiezone MINOS (overkoepelt de Antwerpse randgemeenten Boechout, Borsbeek, Mortsel, Wijnegem en Wommelgem) was de eerste om deze extra veiligheidsmaatregel door te voeren. Het organigram met de personeelsleden is voortaan te raadplegen zonder foto's.

Dienstwapens mee naar huis

In Antwerpen heeft de korpschef verder de toestemming gegeven aan agenten om het individuele wapen mee naar huis te nemen. Eerder deze week kaartte de politievakbonden aan dat er grote ongerustheid heerste onder de politie onder meer door bedreigingen van IS aan het adres van de agenten. Er kwamen onderhandelingen tussen vakbonden en het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), maar er werd niet geraakt aan het geldende verbod om dienstwapen mee naar huis te nemen.

Maar deze regel werd dus herbekeken. Net zoals voor de Antwerpse lokale politie gelden voor de Brusselse politiezones speciale veiligheidsmaatregelen nu het OCAD het dreigingsniveau heeft verhoogd tot niveau 3, aldus de woordvoerder van de politiezone Brussel West commissaris Johan Berckmans.

'De agenten mogen hun dienstwapen meenemen naar huis', zegt de woordvoerder. 'Ze mogen het wel enkel bij zich dragen op weg naar het werk en op weg naar huis en moeten het thuis veilig bewaren. De mensen krijgen het ook niet automatisch mee, ze moeten het vragen aan de korpschef.'

Kogelvrije vesten

In Vilvoorde, een stad die ook geconfronteerd wordt met de problematiek van teruggekeerde Syriëstrijders, wordt nog volop overleg gepleegd. 'Voorlopig passen we de veiligheidsmaatregelen die Binnenlandse Zaken ons aanbeveelt. Daarnaast bekijken we of we nog meer kunnen doen', aldus de politiezone VIMA.

De politievakbond Sypol.be heeft alle hulpagenten, de zogenaamde agenten van politie, opgeroepen alle openbare optredens te weigeren, zolang ze geen wapen en kogelvrije vest mogen dragen, meldg Belga. De vakbond doelt hiermee bijvoorbeeld op de pepperspray of taser, wapens waarvoor ze opgeleid zijn. Die opleiding krijgen ze niet voor het gebruik van vuurwapens, maar de politievakbond vraagt die opleiding in te voeren.

Lees meer over:

Onze partners