Maar een vijfde staanplaatsen zigeuners gerealiseerd

08/09/10 om 21:27 - Bijgewerkt om 21:27

Van het streefcijfer van 500 staanplaatsen op doortrekkersterreinen zijn er momenteel maar 103 gerealiseerd.

In Vlaanderen zijn slechts 103 staanplaatsen op doortrekkersterreinen voor zigeuners beschikbaar. Dat is slechts een vijfde van wat de Vlaamse regering had vooropgesteld.

De vorige Vlaamse regering legde op basis van een onderzoek naar de traditioneel trekkende zigeuners in Vlaanderen een streefcijfer van 500 staanplaatsen op doortrekkersterreinen vast.

Volgens Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) zijn er daarvan momenteel 103 gerealiseerd op vijf plaatsen. In Gent en Haren (Brussel) zijn er telkens 25 plaatsen, in Kortrijk 20, in Antwerpen 18 en in Huizingen (Beersel) 15.

In Zottegem worden nog eens 15 plaatsen gepland. Daarnaast zijn er nog standplaatsen op residentiële terreinen en pleisterplaatsen (gedoogzones).

Volgens woordvoerder Chris Michel blijft het streefcijfer 500 staanplaatsen. Bourgeois zal de provinciegouverneurs vragen waar er nog mogelijkheden zijn om gewestplanwijzigingen door te voeren. 'Dat is echt nodig, want er is een probleem', aldus Michel.

Het is uiteindelijk aan de gemeentebesturen om de terreinen aan te leggen. Zij krijgen van Vlaanderen 90 procent subsidie. Volgens de Oost-Vlaamse bestendig afgevaardige Eddy Couckuyt past de provincie de overige 10 procent bij, zodat de gemeentebesturen niets moeten betalen.

Onze partners