Leterme: concept lopende zaken volstaat voorlopig

05/10/10 om 16:10 - Bijgewerkt om 16:10

Dat heeft hij gezegd in een gesprek met de regionale televisiezender Focus-WTV.

Het huidig concept van lopende zaken volstaat de volgende weken voor de federale regering, maar de opmaak van de begroting is een andere zaak. Dat heeft ontslagnemend premier Yves Leterme gezegd in een interview met Focus-WTV.

De laatste tijd gaan er stemmen op om de regering-Leterme meer slagkracht te geven. Op de vraag naar mogelijke extra bevoegdheden zei Leterme dinsdag op de regionale zender dat het van belang is te kunnen doen wat moet voor de bevolking en dat dat kan met het huidig statuut van regering van lopende zaken.

Hij zei dat dat concept voorlopig volstaat. Hij sprak over de ''volgende weken'. Maar Leterme voegde eraan dat de begrotingsopmaak iets anders is.

Over de moeizame regeringsvorming zei Leterme dat het belangrijk is dat er voldoende mensen zijn die een akkoord echt willen. 'Er moet een akkoord gevonden worden en dat betekent risico's nemen. Dat is tot nu toe niet gelukt', aldus de premier.

Het interview werd afgenomen naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van Leterme. Veel tijd om daarover na te denken, is er nauwelijks, aldus de premier. 'Ik zie er wel wat tegen op. Mathematisch ligt een heel deel van mijn leven al achter me, maar ik bekijk het nogal filosofisch'.

Op de vaststelling van Focus-WTV dat hij 'op de wip' zit en misschien terug minister wordt of dat er hierna misschien niets komt, zegt Leterme dat er nooit niets zal zijn.

'Ik zal altijd zinvol bezig zijn in het voordeel van de mensen, is het als premier of als minister, we zullen wel zien wat het wordt de volgende weken', aldus Leterme.

Bekijk het interview met Leterme op Focus-WTV.

Onze partners