‘Leraren hebben een te laag niveau’

© BELGA

“De gemiddelde leraar is behoudsgezind en heeft een te laag intellectueel niveau”. Dat zegt André Oosterlinck, de voorzitter van de Associatie KU Leuven, in een dubbelinterview met minister van Onderwijs Pascal Smet in De Tijd.

In een dubbelinterview met Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet haalt André Oosterlinck flink uit naar het niveau van Vlaamse leerkrachten.

“De onderwijshervorming zal nooit slagen als de volgende minister van Onderwijs niet eerst de lerarenopleiding grondig hervormt. Ons lerarenkorps is niet aangepast aan de uitdagingen”, verduidelijkt Oosterlinck.

‘Behoudsgezind’

Volgens de voormalige rector van de KULeuven is het huidige lerarenkorps ‘ontzettend behoudsgezind’, en heeft het gemiddeld een te laag intellectueel niveau. En dan verwijst Oosterlinck naar zijn jeugd, toen ‘de schoolmeester een respectabel beroep van een zeer hoog intellectueel niveau’ was. Volgens Oosterlinck is dat in sommige landen overigens nog altijd zo. “In Finland hebben ze een toelatingsexamen aan de universiteit om leraar te mogen worden, en bovendien zijn alle leerkrachten er universitairen”, luidt het.

‘Onderwijswereld op zijn kop’

Oosterlinck verwijst de huidige minister Pascal Smet dat hij te weinig werk gemaakt heeft van de hervorming van de lerarenopleiding:”Hij heeft een doorlichting laten uitvoeren, en er zijn nogal wat opleidingen bar slecht uitgekomen. Maar vervolgens is er niets gebeurd. Als je iets doorlicht, moet je ook bereid zijn er gevolgen aan te verbinden. Sancties, ja. Alleen zo kan je excellentie bereiken.” Volgens Smet zou de onderwijswereld in dat geval ‘op zijn kop zou hebben gestaan’. “Er stond weinig over de leraren in het regeerakkoord”, aldus de minister.

Leraren uit het bedrijfsleven

Minister Smet geeft in het interview nog te kennen dat er meer en betere opleidingen moeten komen voor leraren. “Daarnaast moeten we opnieuw mensen van academisch niveau naar de lerarenopleiding krijgen. En in een lerarenkorps hebben we mensen nodig die niet hun hele leven voor de klas hebben gestaan, maar actief waren in het bedrijfsleven”, voegt hij eraan toe.

Besparen

Oosterlinck hoopt dat de volgende Vlaamse regering niet zal besparen op onderwijs. Volgens Smet wordt dat moeilijk, aangezien we vandaag al boven het EU- en OESO-gemiddelde voor onderwijs zitten. “We betalen in het secundair onderwijs één leerkracht voor 7,6 kinderen”, berekende de minister. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content