Leerling in elkaar geslagen vermoedelijk na afkeuren aanslag Charlie Hebdo

Het atheneum Leonardo da Vinci in Anderlecht. © Belga

Een leerling van het koninklijk atheneum Leonardo da Vinci in Anderlecht zou in elkaar geslagen zijn met een baseballbat nadat hij de aanslag op satirisch weekblad Charlie Hebdo afkeurde. ‘We zijn erg bezorgd’, klinkt het bij het kabinet van onderwijsminister Joëlle Milquet (cdH).

Een leerling van het koninklijk atheneum Leonardo da Vinci in Anderlecht zou in elkaar geslagen zijn door verschillende jongeren omdat hij de aanval op Charlie Hebdo afkeurde. Dat schrijft La Dernière Heure. Minister van Onderwijs van de Franse Gemeenschap Joëlle Milquet(cdH) werd op de hoogte gebracht van de feiten en heeft aan de rector gevraagd een onderzoek te openen, laat haar woordvoerder Olivier Laruelle weten.

Petitie voor ontslag

Volgens de krant probeerde een leraar geschiedenis de leerlingen er na de feiten in Parijs van te overtuigen dat de karikaturen de moorden niet rechtvaardigen. Een dag eerder had Younes B., leerling aan het atheneum in Anderlecht, tijdens de Franse les verkondigd dat hij de moordenaars wel de hand wilde schudden.

Het is diezelfde leerling die na de geschiedenisles een petitie lanceert voor het ontslag van de leerkracht. Van de 20 leerlingen in de klas tekenden er 18. ‘Enkel ik en een vriend hebben het niet gedaan’, getuigt slachtoffer Amadou D. in La Dernière Heure. ‘Ik vond het niet normaal om dat te zeggen. De volgende dag kwam Younes me lastigvallen. Ik heb hem gezegd dat ik akkoord ging met de prof geschiedenis. Dan heeft hij me bedreigd en vroeg hij of ik wel wist tegen wie ik het had.’

Gerechtelijk onderzoek

De 20-jarige Amadou werd enkele dagen later in elkaar geslagen met een baseballbat. “We zijn erg bezorgd”, aldus Laruelle. Dinsdag gaat de coördinerende rector van de zone naar de school om er een klare kijk te krijgen op de zaak. Er is ook een gerechtelijk onderzoek geopend.

De zaak wordt door het Brussels parket echter als ‘een dossier zoals we er meerdere hebben’ behandeld. Dat schrijft De Standaard bij monde van woordvoerster Ine Van Wymersch. Die zei op de nieuwssite nog dat er bij de eerste verhoren niet naar het satirisch weekblad verwezen werd en dat het daarom niet vaststaat dat het aan de basis van het meningsverschil tussen de jongeren lag. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content