KU Leuven wil opleiding imam aanbieden

De KU Leuven is geïnteresseerd om onder bepaalde voorwaarden een opleiding tot imam aan te bieden: ‘We willen wel onafhankelijk blijven, net zoals we dat nu zijn van de katholieke kerk.’

De discussie over hoe we in Vlaanderen imams gaan opleiden, kan starten. Ludo Sannen (SP.A) heeft hierover een conceptnota voorgesteld in het Vlaams parlement. De KU Leuven is geïnteresseerd en Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) wil al vanaf 2013 geld vrijmaken. Dat melden Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Momenteel worden imams meestal geïmporteerd. Vooral de Turkse Diyanetmoskeeën hebben daar een goed uitgebouwd systeem voor. Die imams worden betaald door de Turkse overheid. Ze spreken geen Nederlands. “We moeten onze eigen imams en islamtheologen opleiden die vanuit onze leefwereld naar de islam kijken en die beter geïntegreerd zijn”, vindt Sannen.

KU Leuven: ‘Geïnteresseerd, maar willen onafhankelijk blijven’

Sannen heeft de imamopleidingen in onze buurlanden onder de loep genomen. “Ik pleit voor het model van de Vrije Universiteit Amsterdam. Daar maakt de opleiding deel uit van de faculteit theologie. Dat kan de KU Leuven bijvoorbeeld ook. Een afzonderlijke faculteit opstarten is veel moeilijker en veel duurder.”

De KU Leuven is alvast geïnteresseerd, onder bepaalde voorwaarden. “We willen onafhankelijk blijven, net zoals we dat nu zijn van de katholieke kerk.”

Al in 2013 geld vrij te maken

Vlaams minister Smet vindt het ook belangrijk dat imams onze taal en cultuur kennen. “Zowel de Universiteit Antwerpen als de KU Leuven hebben daarvoor expertise in huis. Vanaf 2014 is er ook geld voorzien. Maar als het lukt, willen we al middelen vrijmaken in 2013.”, zegt zijn woordvoerder.

Op dit moment is er al een bacheloropleiding voor islamleraar aan Groep T in Leuven of aan de Erasmushogeschool in Brussel. “Maar ik pleit om ook een universitaire opleiding in te richten”, zegt Sannen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content