Kris Peeters staakt beklimming Aconcagua

27/12/10 om 17:40 - Bijgewerkt om 17:40

De minister-president heeft de beklimming van de Aconcagua in Argentinië gestaakt wegens hoogteziekte.

Kris Peeters staakt beklimming Aconcagua

© Belga

Kris Peeters (CD&V) begon maandag samen met achttien astmapatiënten aan de beklimming van de berg. Het was de bedoeling om op 2 januari de top te bereiken.

Maar op een hoogte van 4.350m moest de minister-president terugkeren wegens hoogteziekte.

Kritiek
De onderneming van Peeters lokte heel wat kritiek uit in het Vlaams Parlement omdat Peeters op die manier de begrotingsbesprekingen miste.

Peeters zei afgelopen donderdag dat zijn plannen al langer bekend waren en dat hij in september een brief heeft gestuurd naar Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans. Enkele weken geleden stuurde hij ook een brief naar de fractieleiders van de oppositie en had hij telefonisch contact met hen.

Peeters zei uit die contacten te hebben begrepen dat er begrip was voor zijn afwezigheid door de deelname aan een humanitair project, maar donderdag weerklonken er toch kritische geluiden in het parlementair halfrond.

Peeters laat zich tijdens zijn expeditie vervangen door minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) en viceminister-president Ingrid Lieten (SP.A).

Zuivere lucht

De Aconcagua is met 6.962 meter de hoogste berg van het Amerikaanse continent. "Met dit initiatief wil ik duidelijk maken dat sport goed is voor astmapatiënten en in de bergen heb je de meest zuivere lucht. De Aconcagua is technisch niet de moeilijkste beklimming maar het is toch een prestatie om op de top te staan", zo zei Peeters voor het vertrek. "Er is het risico op hoogteziekte en de temperatuur die tot ver onder nul kan dalen."

In oktober 2009 schreven 70 astmapatiënten zich in voor de expeditie. Na meer dan een jaar voorbereiding nemen er uiteindelijk 18 aan de beklimming deel. Ook twee dokters nemen deel aan de tocht.

Lees meer over:

Onze partners