Kaart: deze vredegerechten sluiten

23/12/15 om 19:36 - Bijgewerkt om 19:36

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) snijdt in het aantal vredegerechten.

Kaart: deze vredegerechten sluiten

Rood: zetel valt weg, groen: zetel wordt behouden © vtm

In een eerste fase gaat het aantal zetels van 76 naar nog 47, door in kantons met meerdere zetels er nog slechts eentje over te houden. Waar nodig kan wel nog een zittingszaal behouden blijven op locatie.

Na de centralisatie die nu beslist is, volgt een eventuele groepering van kantons in stedelijk gebied die aan elkaar grenzen of zelfs al in hetzelfde gebouw huizen. Uiteindelijke doel is een hertekening van de gerechtelijke kantons, om te komen tot een betere werklastverdeling tussen de vredegerechten.

Geens maakt zich sterk dat de nabijheid van justitie voor de burgers niet in het gedrang zal komen. "Waar nodig zal in een 'sous l'arbre' worden voorzien, een burgernabije locatie waar nog steeds zitting zal kunnen worden weerhouden", verduidelijkt de minister.

Voordeel van 20 miljoen euro

De minister onderstreept dat de vraag om een hertekening van de rechterlijke orde zelf komt en dat alles in overleg met de vredegerechten en de andere betrokken actoren zal gebeuren. Voor de overheid wordt het voordeel geraamd op 20 miljoen euro. Enerzijds zijn er de uitgespaarde huurgelden, maar anderzijds moet Justitie ook niet op zoek naar alternatieven voor zestien gebouwen in slechte staat.

De verwachte opbrengst van de verkoop van zestien gebouwen in het bezit van de federale overheid is nog niet meegerekend in de som.

Lees meer over:

Onze partners