Jan Jambon (N-VA): ‘Wie werkt en spaart, moet er weer aan geloven’

De N-VA is niet te spreken over het voorstel van minister van Financiën Koen Geens (CD&V) om het fiscale voordeel van het spaarboekje aan banden te leggen.

De N-VA is niet te spreken over het voorstel van minister van Financiën Koen Geens (CD&V) om het fiscale voordeel van het spaarboekje aan banden te leggen.

In een interview met De Standaard lanceerde Geens het voorstel om het fiscale voordeel op spaarboekjes geleidelijk te verlagen of zelfs af te schaffen. Op dit moment is het spaarboekje op de eerste 1.880 euro rente belastingvrij.

“Open Vld en sp.a zetten nu wel een grote borst op, maar de woorden van Geens laten aan duidelijkheid weinig te wensen over. De regering is opnieuw creatief op zoek naar belastingverhogingen. Wie werkt, spaart en onderneemt, moet er weer aan geloven,” luidt de reactie van Kamerfractievoorzitter Jan Jambon (N-VA).

Voorts vraagt Jambon zich af wanneer de regering – met overheidsuitgaven tot 54 procent van het bbp – eindelijk creatief wordt op het vlak van besparingen

“In dit land is ergens niet op belast worden blijkbaar een gunst van de overheid”, zegt Jambon. Hij vreest een nieuwe ‘belastinglawine’ van de regering.

Vrijdag stelde oud-sp.a-minister Frank Vandenbroucke overigens al voor om de fiscale aftrekbaarheid van de dienstencheques af te schaffen.

Volgens Jambon kan het mobiliseren van het spaargeld wel degelijk bevorderlijk zijn voor de economie, maar in dat geval pelit hij voor positieve stimuli. Dat zou kunnen gebeuren door middel van één vrijstelling op alle roerende inkomsten uit dividenden en interesten tot 2.200 euro.

“Het afschaffen van het fiscale voordeel is gewoon een zoveelste belastingverhoging. Met een totale belastingdruk van 51,9% van het bbp heeft België de derde hoogste belastingdruk van Europa. En intussen blijven de overheidsuitgaven stijgen”, stelt de N-VA’er vast. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content