Is er leven na Wouter Beke? Bart De Wever en Elio Di Rupo in totale patstelling

© Belga

De toekomst van de regeringsonderhandelingen na Wouter Beke blijven een groot zwart gat. Bart De Wever en Elio Di Rupo raken het niet eens over hoe het verder moet. Adviseurs van de onderhandelaars spreken over “een totale patstelling.” Beke heeft legde woensdag zijn eindverslag aan de koning voor en vroeg daarbij ontheven te worden van zijn opdracht.

1. Elio Di Rupo stelt onmogelijke voorwaarden voor opdracht als formateur

2. Bart De Wever is onaanvaardbaar voor de Franstaligen

3. Wouter Beke heeft geen duidelijke aanbeveling voor het paleis

4. Er is een totale patstelling in de onderhandelingen

Het overleg tussen Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) over de opvolging van Wouter Beke (CD&V) draaide gisteravond op niets uit. De Wever wil dat Di Rupo de opdracht van formateur op zich neemt, maar die ziet dat niet zitten. De winnaars van de verkiezingen zijn het ook totaal oneens over welke partijen er vanaf volgende week nog aan tafel mogen zitten bij de onderhandelingen.

Patstelling
“Een totale patstelling.” Zo omschrijven adviseurs van de onderhandelaars de situatie na de vergadering tussen de winnaars van de verkiezingen gisteravond. ‘Di Rupo wil alleen formateur worden als hem geen enkele voorwaarde wordt opgelegd.” Dat is onaanvaardbaar voor andere partijen aan tafel.

“Di Rupo wil ook al het werk van Wouter Beke van tafel vegen. Hij stuurde gisteren een uitgebreide brief vol met bezwaren tegen de nota van Beke. Met andere woorden: we staan nergens.”

Lege handen
“Wouter Beke heeft geen aanbeveling voor het paleis,” zegt dezelfde bron. Beke trok om 11:30 uur naar de koning om zijn rapport voor te stellen en heeft gevraagd om ontheven te worden van zijn opdracht. Volgens onze bron is er in ieder geval geen rapport waarover eensgezindheid is bij de onderhandelaars.

Tweespalt over sp.a
De Franstalige partijen zijn intussen als de dood voor een scenario waarin Bart De Wever aan zet komt. Eén van de vele redenen daarvoor is de onenigheid over wie er volgende week nog aan tafel mag zitten. De Franstaligen willen kost wat kost verder met 9 partijen. Bart De Wever wil aan Vlaamse kant alleen nog CD&V en Open VLD mee in het bad. Tussen Di Rupo en De Wever is er vooral een tweespalt over de sp.a.

De regeringsverklaring van Di Rupo
Intussen werkt het Emile Vandervelde Instituut aan een uitgeschreven regeringsverklaring, zo verneemt Knack.be. Het feit dat het studiecentrum van de PS aan een tekst werkt, betekent dat de partij er wel degelijk rekening mee houdt dat haar voorman het roer moet overnemen van Beke.

Als er één ding is dat Di Rupo en De Wever dichter bij elkaar kan brengen, dan is het wel het feit dat er sinds kort een haar in de boter is tussen CDH en PS. De Franstalige christendemocraten nemen het niet dat de PS de verstrenging van de wet op gezinshereniging mee goedgekeurd heeft in het parlement.

De nieuwe liefde van de PS
De bekoeling van de relaties tussen CDH en PS zou leiden tot een nieuwe toenadering tussen de Franstalige socialisten en de MR, iets dat De Wever alleen maar kan toejuichen. De N-VA ergert zich al langer aan het soortelijk gewicht van links in de onderhandelingen.

Over een maand vieren we de eerste verjaardag van een land zonder regering. Vandaag is er minder dan ooit een regeerakkoord in zicht. (RVC/EE)

Zoals Rik Van Cauwelaert gisteren schreef op Knack.be wordt een mogelijke formatieopdracht voor Di Rupo nog bezwaard door de situatie bij Dexia.

Volg Knack op Twitter
Volg Knack op Facebook
Volg Rik Van Cauwelaert op Twitter

Volg Rik Van Cauwelaert op Facebook

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content