Inburgeringsplan Bourgeois zwaar onder vuur

25/02/13 om 07:04 - Bijgewerkt om 07:04

Te duur, te ingewikkeld en te weinig uitgewerkt. Dat zegt een kritische nota, waarvan het parlement het bestaan niet eens afwist, over het inburgeringsplan voor nieuwkomers in Vlaanderen van Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA).

Het integratieplan van minister Geert Bourgeois (N-VA) ligt onder vuur nu een kritische nota opduikt waar het parlement het bestaan niet van afwist. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

In een nota van de Inspectie van Financiën staat dat het integratie- en inburgeringsplan voor nieuwkomers in Vlaanderen te duur is, te ingewikkeld en te weinig uitgewerkt.

Decreet

De bevoegde minister werkt al langer aan een decreet dat de integratiesector wil stroomlijnen. Momenteel is dat immers een kluwen van organisaties die veelal naast en los van elkaar werken. Concreet gaat het om onthaalbureaus en sociale tolken vertaaldiensten.

Bourgeois wil alle instanties, die sterk geworteld zijn in het middenveld, onderbrengen in een nieuwe structuur. Dinsdag licht hij zijn plannen toe in het Vlaams parlement.

Advies

Maar een advies van de Inspectie van Financiën laat van zijn plan weinig overeind. In een ééngemaakte structuur zullen "tal van moeilijkheden rijzen", luidt het. Budgettair is de operatie allesbehalve neutraal, terwijl dat toch een voorwaarde was.

Bovendien vreest de Inspectie dat het nieuwe agentschap ook niet zelfstandig zal kunnen opereren. De Vlaamse regering kan namelijk het 'exclusieve eigendomhoudersschap' claimen.

Nota

Maar nog opmerkelijker dan de inhoud van de nota, is de vaststelling dat geen enkele politicus die bezig is met de materie, officieel op de hoogte is van het advies. De minister heeft de nota nooit doorgestuurd naar de leden van de bevoegde commissie, ook niet naar de leden van de meerderheid.

Het kabinet-Bourgeois weerlegt tegenover de krant alle inhoudelijke kritiek en zegt "nooit een officiële vraag gekregen te hebben om het advies, nochtans volledig openbaar, op te sturen." (Belga/EE)

Onze partners