Hoofdverdachte kasteelmoord aangehouden

16/02/12 om 13:21 - Bijgewerkt om 13:21

Naast André G., hoofdverdachte en schoonvader van de verdwenen kasteelheer Stijn Saelens, zijn ook diens zoon en de eigenaar van het net doorzochte domein aangehouden.

André G. uit Ruiselede, arts en schoonvader van de vermiste kasteelheer Stijn Saelens, is door de onderzoeksrechter in Brugge aangehouden. Dat meldt zijn advocaat Jef Vermassen, luttele minuten voor het Brugse parket meer info verstrekt over het dossier.

Ook de schoonbroer van Saelens, Peter G., is door de onderzoeksrechter in Brugge aangehouden, net als de 62-jarige Pierre S., een goede bekende van vader G., uit Aalter. Dat meldt woordvoerster Fien Maddens. De zes verdachten, onder wie drie Tsjetsjenen, werden urenlang ondervraagd, ook tijdens de nacht.

Tsjetsjenen vrij, anderen aangehouden

De drie Tsjetsjenen zijn in de loop van de nacht weer vrijgelaten, ook al trof de politie een tijdje geleden tijdens een routinecontrole in hun auto een plattegrond aan van het kasteel Carpentier in Wingene, waar Stijn Saelens samen met zijn echtgenote en hun vier kinderen woont. In het voertuig vonden de inspecteurs ook een papiertje met daarop de naam van Pierre S.

Dat de drie andere wel werden aangehouden, wijst erop dat de speurders nu wel overtuigende bewijzen hebben tegen hen.

Vermassen (advocaat André G.): 'Cliënt ontkent elke betrokkenheid en wil zelfs test met leugendetector'

Volgens zijn advocaat Jef Vermassen ontkent André G. elke betrokkenheid en vraagt de man zelfs om een test met de leugendetector. Een tiental dagen geleden werden vader en zoon G., net als Pierre S., al eens opgepakt, maar na verhoor moest het gerecht hen weer laten gaan.

Zoektocht hervat

30 speurders van de Cel Vermiste Personen gingen voor het eerst sinds het einde van de vorstperiode weer op zoek naar Stijn Saelens, de kasteelheer uit Wingene die op mysterieuze wijze verdween. Zij kamden een een bos uit in Maria-Aalter, waar één van de verdachten in de zaak een chalet heeft.

De zoekactie startte donderdagvoormiddag in een bos niet ver van de riante woning van Pierre S. (62), een van de verdachten in de zaak. De man heeft daar een chalet. Dat werd eerder al eens doorzocht, maar zonder resultaat. Ook de omgeving wordt nu grondig gescreend. Dat gebeurt in samenwerking met de Civiele Bescherming.

Mogelijk wordt in de loop van donderdag ook nog op andere plaatsen een zoekactie gehouden. Het kasteeldomein van Saelens komt niet meer aan bod, aldus Remue: "Dat hebben we intussen volledig onderzocht."

Tsjetsjenen
Pierre S., in het verleden al veroordeeld voor tal van misdrijven, kwam bij de speurders in beeld nadat tijdens een politiecontrole een papiertje met zijn naam erop werd aangetroffen in de wagen van enkele Tsjetsjenen, die opgepakt werden op verdenking van huurmoord, maar snel werden vrijgelaten. In dat voertuig lag ook een plattegrond van het Wingense kasteel Carpentier, waar Stijn Saelens samen met zijn vrouw en vier kinderen woont.

Gebrek aan bewijs S. is een goede bekende van André G., arts in Ruiselede en schoonvader van de vermiste kasteelheer. Zowel de arts, zijn zoon Peter, Pierre S. en vier Tsjetsjenen werden eerder al opgepakt voor verhoor, maar opnieuw vrijgelaten door gebrek aan bewijzen. Het gerecht bleef er echter van overtuigd dat de verdachten wel degelijk iets met de zaak te maken hebben. Nieuwe elementen in het onderzoek zorgden ervoor dat zes van de zeven verdachten opnieuw werden opgepakt.

Huurmoord
Intussen is de kasteelheer, van wie het gerecht denkt dat hij vermoord is, nog altijd niet opgedoken. Het Brugse gerecht meent dat het om een huurmoord gaat, gevraagd door de schoonvader van Saelens, André G. en zijn zoon Peter. Saelens verdween op dinsdag 31 januari in zijn kasteel in Wingene. Zijn vrouw vond die dag bij haar aankomst een plas bloed. (Belga/SD)

Onze partners