'Het Westen leeft boven zijn stand' (Rik Pinxten)

05/03/13 om 13:51 - Bijgewerkt om 13:51

'Als we niet ingrijpen, zullen we de bevolking in verstedelijkte gebieden over een jaar of veertig niet meer kunnen voeden omdat de levensmiddelen eenvoudigweg niet meer tot in de supermarkt zullen raken.' Cultureel antropoloog Rik Pinxten waarschuwt voor een gebrek aan langetermijnvisie in de politiek.

'Het Westen leeft boven zijn stand' (Rik Pinxten)

© Lies Willaert

Zien onze politici de ernst van de situatie dan niet in?

Pinxten: Het probleem is dat ze allemaal beheerders zijn geworden. Ook de linkse partijen. Ook de socialisten. Hun ambitie is om te behouden wat er is, en dat kun je natuurlijk moeilijk een visie noemen. Op zich is het goed dat we onze bollenwinkel een beetje bij elkaar proberen te houden, maar we moeten ook onder ogen willen zien dat die in de toekomst onvermijdelijk kleiner zal worden. We leven nu eenmaal boven onze stand, en dat valt op termijn niet vol te houden.

In de westerse wereld is onze hele bevoorrading afhankelijk van fossiele brandstoffen, die uitgeput raken en onbetaalbaar worden. Als we niet ingrijpen, zullen we de bevolking in verstedelijkte gebieden over een jaar of veertig niet meer kunnen voeden omdat de levensmiddelen eenvoudigweg niet meer tot in de supermarkt zullen raken. Dat kun je niet oplossen door alleen maar te beheren wat we vandaag hebben. Nee, dat vergt een langetermijnvisie. Maar die hoor ik dus niet. Toch niet in het officiële discours.

Waar dan wel?

Pinxten:Onderaan in de samenleving, bij gewone burgers, groeien initiatieven die de juiste richting uitgaan. Zo zijn er op verschillende plekken kleine burgerverenigingen met stadslandbouw aan het experimenteren. Ook boerenmarkten of biologische groentebedelingen wijzen op een nieuwe manier van denken, maar ook gewone rommelmarkten. Wat er in Vlaanderen al niet geruild wordt aan kleren en speelgoed! Hallucinant gewoon. Dat zijn stuk voor stuk initiatieven die de zelfredzaamheid van de mensen vergroten, en dat is ontzettend belangrijk nu duidelijk wordt dat de maximale verzorgingsstaat niet in stand kan worden gehouden.

Het volledige interview met Rik Pinxten leest u deze week in Knack.

Onze partners