Herman Schueremans: 'Ik heb echt wel betere dingen te doen'

09/01/13 om 09:42 - Bijgewerkt om 09:42

Concertorganisator en voormalig parlementariër voor Open Vld Herman Schueremans is erg kritisch over de werking van het Vlaams Parlement. "Ik heb echt wel betere dingen te doen elke dag dan in een commissie te zitten waar het eraan toe gaat als in een café."

Herman Schueremans: 'Ik heb echt wel betere dingen te doen'

© Belga

In een interview tijdens het radioprogramma 'De Ochtend' heeft Herman Schueremans, ex-parlementslid en organisator van onder andere Rock Werchter, zich scherp uitgelaten over de werking van het Vlaams Parlement. Vooral de verschillende commissies die huizen in het parlement moesten eraan geloven.

"Zeg madammeke"
"Al doende leert men", zegt Schueremans over zijn al bij al beperkte aanwezigheid in de cultuurcommissie van het Vlaamse halfrond. "Ik heb echt wel betere dingen te doen elke dag dan in een commissie te zitten waar het -niet altijd, maar soms wel- het verhaal was van een café waar het diegene was die er het minste van wist die begon te praten, en dan diegene die er iets meer van wist, enzoverder. Dan was mijn goesting al lang over."

Volgens de presentatrice van het radioprogramma was Schueremans op slechts 7 procent van de commissievergaderingen aanwezig. Schueremans maakte snel duidelijk dat hij hier niet veel commentaar op kwijt wou. "Zeg madammeke...", was zijn antwoord aan het adres van de presentatrice. De liberaal meende dat hij tijdens de plenaire zittingen wel vaker present was.

Ondergewaardeerd beroep
"Schueremans geeft toe dat hij met die uitspraak geen fraai beeld ophangt van het parlement, maar, zegt hij, "ik denk dat we daar ook eerlijk over mogen zijn". Ondanks zijn harde commentaren, noemt de ex-politicus het beroep van parlementariër wel ondergewaardeerd.

"Er wordt heel goed werk werk geleverd in het Vlaams Parlement, laat me dat vooral stellen. Er zijn een hoop mensen die goed werk leveren en zelfs een ondergewaardeerd beroep hebben. Misschien moeten we naar minder volksvertegenwoordigers gaan maar dan wel diegenen die er dan hun roeping van maken, zoals ik van muziek van roeping maakte." Schueremans stelt voor om het aantal Vlaams Parlementsleden terug te halen van 124 naar 80 of 90.

"Ik maakte foute beslissingen" Schueremans had sinds 2004 een zitje in het Vlaams halfrond. Hij meende dat hij snel door had dat de combinatie tussen zijn werk bij concertorganisator Live Nation moeilijk te combineren was met zijn politiek werk. "Ik heb al een heel krappe agenda waarin ik alles plan uur per uur als dan iets wordt uitgesteld, dan haal ik het niet."

Volgens de liberaal werd het al na enkele maanden duidelijk dat zijn werk in zijn bedrijf begon te lijden onder zijn werk als parlementslid. "Ik begon foute beslissingen te nemen in het bedrijf." De man bleef desondanks toch nog acht jaar zijn zeteltje behouden.

Waarom hij het politieke leven niet sneller vaarwel zei, maakte hij snel duidelijk. "Je hoopt altijd dat het gaat verbeteren." Bovendien blijft de man erbij dat er in het Vlaams Parlement wel wat verkozenen mogen zitten die het bedrijfsleven van binnenuit kennen.

Nestbevuiling
"Ik bewonder Herman om zijn creativiteit en gedrevenheid als concertorganisator. Maar wat hij nu zegt over de werking van de commissies, is nestbevuiling die ik echt betreur", reageert Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA). Zijn partijgenoot en N-VA-fractieleider Mathias Diependael treedt hem hierin bij. "Ik betreur het dat iemand die amper aanwezig is in het parlement, een oordeel velt over de werking van de commissies."

Peumans heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat volgens hem de kern van het parlementaire werk in de commissievergaderingen zit. "Jammer dat hij de commissies vergelijkt met cafépraat", gaat Peumans verder. "Bovendien komt deze kritiek van iemand die zelf maar op zeven procent van de commissievergaderingen aanwezig was", sneert Peumans nog.

Wél zinvol werk
Bart Van Malderen, sp.a-fractieleider, countert eveneens de uitspraken van Schueremans. "De commissies leveren wél zinvol werk. Laat ons de evaluatie van het werk in de commissies overlaten aan de mensen die er wel actief in zijn."

Ook de suggestie om het aantal parlementsleden te verminderen, vindt weinig steun bij Van Malderen. "Door de afschaffing van de Senaat zullen er binnenkort sowieso minder parlementsleden zijn in ons land. En bovendien komen er een pak nieuwe bevoegdheden af op Vlaanderen. Ik zie dus geen reden om het aantal parlementsleden aan te passen.

Geen uittredingsvergoeding
Schueremans maakte bekend op 1 januari zijn politiek mandaat vaarwel te zeggen. Naar eigen zeggen wachtte hij daarmee tot die dag, omdat uittrededen parlementsleden sinds dan geen opstapvergoeding meer krijgen. Hij wordt vervangen door de 39-jarige Jo De Ro. (EA)

Onze partners