Help! Mijn dochter is een tentsletje

Moeten/mogen ouders bezorgd zijn over de seksuele belevenissen van hun kroost in deze zwoele zomer? Sensoa geeft antwoord.

Hebt u een originele of relevante vraag voor Lies Verhetsel? Mail ze naar mijnvraag@knack.be. En maak kans op twee filmtickets!

Vergeet zeker niet om uw naam en adres te vermelden zodat wij u uw prijs kunnen bezorgen.

Jongeren en seks, het blijft een heet hangijzer, zeggen ze bij Sensoa. Ook in een maatschappij waar seks alomtegenwoordig is, zitten jongeren én hun ouders, leerkrachten en opvoeders nog steeds met vele vragen. Het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid probeert daar wat aan te doen. Daarom beantwoordt Lies Verhetsel, beleidsmedewerker Jongeren bij Sensoa, deze week graag alle vragen van de Knacklezers.

Moeten/mogen ouders bezorgd zijn over de seksuele belevenissen van hun jongeren in deze zwoele zomer, op euforische muziekfestivals of met hun eerste vakantielief? Je dochter zal maar een tentsletje zijn! Weten jongeren wel genoeg over het voorkomen van soa’s en ongewenste zwangerschappen? Weten ze de grenzen nog liggen? Of zijn jongeren nog nooit zo geïnformeerd geweest, en hun ouders nog nooit zo overbezorgd?

Ook het internet, met een prominente plaats in het dagelijkse leven van jongeren, zorgt voor nieuwe uitdagingen. Ze zoeken er contact, beginnen er relaties, en delen veel, zo niet alles met elkaar. Dat houdt risico’s in, en ouders moeten meehelpen om die te voorkomen, vinden ze bij Sensoa. Maar het internet schept ook kansen om te informeren, en daarom maakten ze sites zoals www.sensoa.be, www.allesoverseks.be (voor jongeren) en www.seksuelevorming.be (voor het onderwijs).

Er duiken ook nieuwe vormen van voorlichting op, zoals het populaire www.hoehetmoet.be en Make Love, het Duitse voorlichtingsboek voor de internetgeneratie (met foto’s van echte seks en no-nonsens taalgebruik), waar Knack vorige week over berichtte. Beide vertrekken van plezier en genot, niet van waarschuwingen. Ook Sensoa pleit er voor om niet enkel te focussen op de risico’s en grensoverschrijdend gedrag, maar om voldoende aandacht te hebben voor de plezierige en aangename kanten van seksualiteit.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content