Half zoveel Vlaamse doden door vuurwapens sinds wapenwet

Sinds de strengere wapenwetgeving in 2006 is het aantal doden in Vlaanderen door vuurwapens gehalveerd. Vooral het aantal zelfmoorden met een vuurwapen is drastisch afgenomen.

In 2005 kwamen 134 Vlamingen om het leven door een vuurwapen (cijfers van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid), meldt De Morgen. In 2006 waren dat er nog 89. Dat was het jaar waarin de Belgische regering na de moordpartij van Hans Van Themsche in Antwerpen een strengere wapenwet doorvoerde.

Sindsdien moeten potentiële kopers kunnen aantonen dat ze een wettige reden voor vuurwapenbezit hebben.

Zelfmoord

Na de wet bleef het aantal doden door vuurwapens dalen. In 2008 ging het om 73 doden en in 2010 daalde dat cijfer zelfs tot 68.

Vooral het aantal zelfmoorden met een vuurwapen heeft een diepe duik genomen. In 2000 beroofden 104 Vlamingen zich met een wapen van het leven. Tien jaar later is dat aantal met meer dan de helft gedaald tot 50.

Pech voor wapenwinkels

Wie minder blij is met de wapenwet, zijn de Belgische wapenhandelaars. Sinds de wetswijziging is hun aantal teruggelopen van 204 in 2003 naar 179 in 2007.

Na de moordpartij in het Amerikaanse Connecticut, waar een dolle schutter vorige vrijdag in een school twintig kinderen en zes volwassenen neermaaide en ook zichzelf en zijn moeder van het leven beroofde, is wapenwetgeving ook internationaal onderwerp van discussie. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content