Groen: ‘Wie jeugdwerkloosheid onder de mat veegt, pleegt schuldig verzuim’

© BELGA

Werk, werk, werk. Dat zijn de drie prioriteiten voor Groen na de verkiezingen van 25 mei, zo bleek op de nieuwjaarsreceptie van de partij.

Groen wil na 25 mei zowel op federaal als op Vlaams en Brussels niveau meebesturen met drie prioriteiten: werk, werk en werk. Dat was de boodschap van de nieuwjaarsboodschap van voorzitter Wouter Van Besien zaterdag in Brussel. “Wij willen zorgen voor jobs voor de tienduizenden jongeren die nu sukkelen van stage naar interim naar uitkering. Wij willen zorgen voor goede jobs: minder stresserend en meer tijd voor familie en vrienden. Wij willen beter betaalde jobs: we willen hogere lonen door lagere lasten op arbeid. En we stoppen met het uithollen van de index”, zei hij voor meer dan 500 mensen.

Verzonnen bossen, vermiste fietspaden, gekochte lucht

Van Besien was in zijn toespraak vooral hard voor de Vlaamse regering: “Verzonnen bossen, vermiste fietspaden, de gekochte lucht uit het buitenland, een geblokkeerd klimaatplan: de milieu-ambities van deze regering-Peeters zijn ondermaats. De stilstand van Peeters en zijn ploeg is nefast voor de gezondheid van de Vlaming en voor onze economie.”

Hij verwees naar de aankondigingen van de bijkomende hectaren bos en kilometers fietspaden, die achteraf niet bleken te kloppen. De files groeien aan en de mensen die met het openbaar vervoer, de fiets of te voet naar het werk gaan, dalen.

Van Besien haalde ook uit naar het federale en Vlaamse arbeidsmarktbeleid: wie het probleem van de werkloosheid en de jeugdwerkloosheid met 100.000 jongeren zonder baan onder de mat veegt, pleegt schuldig verzuim.

Groen wil dat elke jongere vier maanden na afstuderen in een job, stage of intensieve begeleiding zit. Oudere werknemers die deeltijds willen gaan werken, moeten via mentorschap en vorming op de werkvloer hun kennis en ervaring kunnen overdragen aan jongere werknemers.

“Geef Groen de kans en we verlagen de lasten op arbeid substantieel, waardoor de loonkosten dalen voor werkgevers en de nettolonen stijgen voor de helft van de werknemers. Zo’n grote lastenverlaging levert tienduizenden jobs op”, zei Van Besien. Groen wil dat betalen door een verschuiving naar lasten op vermogen en op vervuiling.

Waar de groenen meebesturen, maken ze volgens Van Besien duidelijk het verschil: in Brussel slaagt de Brusselse regering met Bruno De Lille erin om het aantal gebruikers van het openbaar vervoer te verdubbelen, terwijl de Gentse schepen Filip Watteeuw ervoor gezorgd heeft dat er meer nachtbussen rijden.

“Tegenover het povere palmares van Vlaamse en federale regering zetten wij de resultaten van de Brusselse regering, waar Bruno De Lille als staatssecretaris en onze groene fractie in het parlement er mee voor gezorgd hebben dat in Brussel het autogebruik wel daalt en het gebruik van openbaar vervoer en fiets stijgt, dat het energieverbruik al met een kwart naar beneden is gegaan en waar de wachtlijsten voor de sociale woningen dalen.

Tegenover het fatalisme van het cynisme van de Europsceptici zetten wij de aanstekelijke gedrevenheid en de kritische maar constructieve houding van Bart Staes”, aldus nog de Groen-voorzitter. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content