Gésu-klooster: Veertien illegalen ter beschikking gesteld van Dienst Vreemdelingenzaken

Een zwangere vrouw wordt door medici geholpen tijdens de ontruiming van het Ségu-klooster. © BELGA
Simon Demeulemeester

Veertien mensen die uit het Gésu-klooster in Sint-Joost-ten-Node zijn gezet en illegaal in België verbleven, zijn ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Daarbij ook een gezin met twee kinderen.

Veertien mensen die uit het Gésu-klooster in Sint-Joost-ten-Node zijn gezet en illegaal in België verbleven, zijn ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Dat heeft woordvoerder Dominique Ernould laten weten. Daarbij ook een gezin met twee kinderen. Alle dossiers worden geval per geval bekeken.

Het gezin met de twee kinderen is van Marokkaanse afkomst. Er zitten ook drie Algerijnen, een Iraniër, een Egyptenaar, een Braziliaan en een minderjarige Slovaakse met haar kind bij.

“We gaan elk dossier afzonderlijk bestuderen en nagaan wie reeds gekend is bij onze diensten”, zegt Dominique Ernould. “Op basis hiervan gaan we beslissen wie in ons land mag blijven, wie het land moet verlaten of wie naar een gesloten centrum wordt gestuurd in afwachting van een terugkeer naar het land van herkomst.”

Huytebroeck en Mayeur akkoord met activering winterplan

De Brusselse minister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) is niet gekant tegen een vervroegde activering van de wintermaatregelen om hulp te bieden aan de krakers, net als OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS). Huytebroeck beklemtoont wel dat het Brusselse Gewest geen bijkomende financiële middelen kan vrijmaken.

Naar aanleiding van een ontmoeting met OCMW-baas Yvan Mayeur en een vertegenwoordiger van de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, betreurde Huytebroeck de snelheid waarmee de uitzetting is georganiseerd. Dat was volgens haar “niet de enige manier waarop het probleem kon opgelost worden”.

Huytebroeck gaat er niettemin mee akkoord dat het winterdispositief voor daklozen vervroegd wordt geactiveerd om onderdak te zoeken voor een deel van de betrokkenen. Ze beklemtoont wel dat het Gewest geen bijkomende financiële middelen kan vrijmaken bovenop de enveloppe van 1,1 miljoen euro die reeds was voorzien voor het winterplan.

Mayeur op zijn beurt is principieel gewonnen voor het idee, dat hulp kan bieden voor 130 personen die niet onmiddellijk onderdak hebben. Hij wachtte echter op groen licht van het Brussels gewest. De OCMW-voorzitter zal nog contact opnemen met de betrokken Brusselse minister Brigitte Grouwels (CD&V). Met Huytebroeck zat hij al samen.

Vlaamse jezuïeten betreuren manier waarop krakers uit klooster zijn gezet

De Vlaamse jezuïeten betreuren als voormalige eigenaars van het Gésu-klooster de manier waarop de uitzetting van de krakers is gebeurd. De Vlaamse jezuïeten zeggen dat ze niet begrijpen hoe de overheid met de zaak omgaat. “Vanaf de jaren ’90 tot 2007 voelden we als eigenaar al hoe het vastgoeddossier werd geblokkeerd”, luidt het. “Dat het dan vroeg of laat misloopt wordt helaas gewoon voorspelbaar.”

Zes jaar geleden kregen de jezuïeten ook al te maken met een grootschalige kraakactie. De jezuïeten vragen zich af hoe het komt dat de overheid meer dan tien jaar lang heeft geweigerd om vergunningen te leveren om het klooster bouwkundig te laten ontwikkelen. Ze klagen de aanslepende verrotting aan die daaruit is voortgevloeid. “Het maakt slachtoffers onder de allerzwaksten, dit kan niemand in een ontwikkeld land tolereren”, aldus de organisatie.

15-tal sympathisanten manifesteert aan hoofdkwartier PS

Een 15-tal sympathisanten van de uitgezette krakers in het Gésu-klooster heeft gemanifesteerd aan het PS-hoofdkwartier in Brussel. Ze willen er het standpunt van de partij horen over de manier waarop burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir (PS) de uitzetting heeft aangepakt.

De manifestanten zijn niet te spreken over de manier waarop Kir de uitzetting heeft aangepakt. “Was het echt nodig om meer dan honderd politieagenten in te zetten om evenveel mensen op zo’n harde manier aan te pakken?” luidt het. “Wij willen horen of dat de manier is waarop de PS met deze zaak omgaat.”

Er was op het hoofdkwartier van de Franstalige socialisten echter niemand aanwezig om hen te woord te staan.

Gésu-klooster

Maandagmorgen omstreeks 05.30 uur begon de politie met de ontruiming van het Gésu-klooster waar ongeveer tweehonderd mensen verbleven. Honderdnegentien mensen, onder wie 38 kinderen, zijn geïdentificeerd. Uit vrees voor een gedwongen verblijf in een gesloten centrum, verlieten reeds meerdere bewoners het klooster zondagavond.

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content