Politie gaat 'hardhandig te werk' bij opruiming Gesù-klooster

04/11/13 om 09:34 - Bijgewerkt om 10:18

In Sint-Joost-ten-Node heeft een 100-tal agenten de krakers uit het Gesù-klooster gezet.

Politie gaat 'hardhandig te werk' bij opruiming Gesù-klooster

Protest tegen uitzetting Gesù-klooster © BELGA

Een 100-tal agenten heeft in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node zo'n 200 krakers uit het Gesù-klooster gezet. Volgens de advocaten van de krakers ging de politie daarbij hardhandig te werk. Burgemeester Emir Kir (PS) verdedigt het optreden van de politie en hoopt dat hij een deel van de krakers kan integreren in zijn gemeente.

"Massaal veel politieagenten en oproerpolitie hebben de mensen weggeduwd, die voor de deur stonden", zegt radiojournalist Mathijs Bijnens op de omroep VRT. "Een aantal mensen viel op de grond, er werd gewoon overheen gewandeld."

Sinds 5u30 is de politie aanwezig om te beginnen met de uitzetting. De 100-tal agenten weren omstaanders die het klooster willen betreden. "We mogen zelfs geen steun geven aan de krakers", zegt advocaat Jacques Wathelet. "Telefonisch lieten de krakers weten dat de identiteitscontrole binnen gebeurt zonder geweld, maar buiten schuwt de politie de harde aanpak niet."

Klachten

In het Gesù-klooster in Sint-Joost-ten-Node wonen al een paar jaar zo'n 200 asielzoekers. De inwoners kregen donderdag van burgemeester Kir het bevel om het pand tegen vrijdagavond te verlaten, omdat het niet meer veilig zou zijn. De laatste tijd waren er veel klachten van omwonenden over criminaliteit en overlast. Er staat ook een hotel gepland in het klooster.

De gemeente en het Brussels gewest hadden de families al tijdelijk onderdak aangeboden, maar de meeste krakers weigerden in te gaan op dat aanbod. In totaal hebben zo'n 30 krakers het klooster vrijwillig verlaten. (Belga/YD)

Lees meer over:

Onze partners