'Gerechtelijk onderzoek naar Leo Delcroix en wereldtentoonstelling'

04/06/15 om 06:07 - Bijgewerkt om 06:07

De manier waarop gewezen minister van Defensie Leo Delcroix de openbare aanbestedingen heeft beheerd voor de Wereldtentoonstelling 2010 in Shanghai, wordt onderzocht door justitie.

'Gerechtelijk onderzoek naar Leo Delcroix en wereldtentoonstelling'

Leo Delcroix, naast Kris Peeters en Jan Jambon, bij de opening van het Belgisch paviljoen in Milaan © BELGA

Dat schrijft de Franstalige krant L'Echo.

Volgens de krant werd er vorig jaar door het parket van Tongeren een huiszoeking uitgevoerd op de FOD Economie, waar Delcroix als regeringscommissaris zijn bureau heeft.

Het was bekend dat het Rekenhof zware kritiek had op de manier waarop Delcroix de Expo in Shanghai heeft georganiseerd. Het Rekenhof oordeelde dat er zo veel regels met voeten waren getreden "dat een controle van de financiën gewoon onmogelijk was". Zes medewerkers ontvingen een bonus van 10.000 euro zonder dat er een reden voor opgegeven werd, zo schrijft de krant. Onder meer de wet op de openbare aanbestedingen was niet correct nageleefd, en de boekhouding was een zootje. De FOD Economie was verantwoordelijk voor de controle, maar zou dat onvoldoende hebben gedaan, oordeelde het Rekenhof.

Nieuwe wereldexpo

Volgens L'Echo zou ook het parket van Tongeren een onderzoek voeren naar het beheer van de openbare aanbestedingen voor de Expo van Shanghai. In het kader daarvan werden de huiszoeking bij Financiën bevolen.

Delcroix werd ondanks de kritiek van het Rekenhof opnieuw aangesteld als regeringscommissaris voor de Wereldtentoonstelling in Milaan, die dit jaar plaatsvindt.

Leo Delcroix (65) was een prominent politicus voor CVP, de voorganger van CD&V. Hij was onder meer minister van Defensie. Hij werd geregeld geassocieerd met schandalen, zoals de milieuboxenaffaire en zwartwerk aan zijn villa in Frankrijk.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners