Gehandicaptenzorg: VN tikt België op de vingers

Een gebouw met hindernissen voor een rolstoelgebruiker © Belga

Het VN-Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap vindt dat België op een aantal gebieden niet goed scoort. Er is gebrek aan toegankelijkheid van wegen en gebouwen, gebrek aan inclusief onderwijs, werk of wonen, en er zijn te lange wachtlijsten voor wie ondersteuning nodig heeft. Het comité vraagt beterschap.

Dat staat in een rapport van het VN-comité dat door de burgerrechtenorganisatie GRIP wordt verspreid.

Op 18 en 19 september werden vertegenwoordigers van België in Genève door het Comité bevraagd en datzelfde Comité publiceerde intussen haar bevindingen. Het is niet onder de indruk van de vooruitgang die in België wordt gemaakt. Nog al te vaak worden gehandicapten doorverwezen naar aparte circuits zoals collectieve woonvoorzieningen, buitengewoon onderwijs, beschutte werkplaatsen. Tegen de volgende evaluatie, in 2019, zal het beter moeten.

“De zorginstellingen worden al te vaak beschouwd als enige duurzame oplossing en er is niet voldoende informatie over de mogelijkheden om binnen de samenleving en de gemeenschap te blijven leven”, luidt het.

Voorts stelt het Comité dat personen met een handicap over te weinig keuzemogelijkheden beschikken voor een onafhankelijk leven, gezien het gebrek aan ondersteuning in de vorm van persoonlijke assistentie.

‘Geen plan’

Een ander aandachtspunt is de ontoegankelijkheid en het Comité toont zich bezorgd over het ontbreken van een nationaal plan met duidelijke gekwantificeerde doelstellingen. Het gebrek aan toegankelijkheid wordt ook niet voldoende gezien als een probleem, zo staat in de bevindingen. Verder luidt het nog dat het systeem van buitengewoon onderwijs te vaak de optie blijft en dat slechts een laag aantal personen met een handicap tewerkgesteld is in de reguliere tewerkstelling.

Het VN-Comité pleit daarom onder andere voor een actieplan voor mensen met een handicap op alle niveaus van het land. Dat plan moet de toegankelijkheid garanderen tot verschillende diensten en maatregelen die een autonoom leven mogelijk maken, en ervoor zorgen dat de huidige wachtlijsten verdwijnen.

Naar aanleiding van de conclusies roept GRIP alle overheden van het land op een dergelijk plan op te stellen, en het de komende jaren ook uit te voeren. “België zal bij de volgende evaluatie in 2019 moeten kunnen aantonen dat ze de juiste maatregelen neemt, dat personen met een handicap voldoende ondersteund worden om inclusief te leven, en dat het resultaat ook meer inclusie is”, klinkt het.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content