Geens: 'Staatsveiligheid start onderzoek naar spionage op Belgische internetlijnen'

28/05/15 om 21:13 - Bijgewerkt om 21:13

Naar aanleiding van de informatie dat de Duitse inlichtingendienst BND jarenlang een aantal Europese internetverbindingen zou hebben afgetapt, waaronder ook enkele Belgische lijnen, is de Staatsveiligheid een onderzoek gestart.

Geens: 'Staatsveiligheid start onderzoek naar spionage op Belgische internetlijnen'

© Belga

Naar aanleiding van de informatie dat de Duitse inlichtingendienst BND jarenlang een aantal Europese internetverbindingen zou hebben afgetapt, waaronder ook enkele Belgische lijnen, is de Staatsveiligheid een onderzoek gestart. Dat laat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) weten aan MO*. Het onderzoek is bedoeld "om na te gaan of en in welke mate Belgische doelen daadwerkelijk het voorwerp waren van de vermeende spionageactiviteiten".

NSA

Eerder deelde minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open VLD) mee dat hij telecomregulator BIPT gevraagd heeft een onderzoek te starten. Ook Proximus, dat een slachtoffer zou zijn, houdt zich met de zaak bezig.

Volgens de woordvoerster van Geens "heeft de minister van Justitie kennis genomen van de berichten als zou de Duitse inlichtingendienst BND (Bundesnachrichtendienst) en de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA (National Security Agency) Belgische data op elektronische wijze onderschept hebben".

'Gepaste maatregelen'

"Ten gevolge van deze onthullingen is de Veiligheid van de Staat een onderzoek gestart om na te gaan of en in welke mate Belgische doelen daadwerkelijk het voorwerp waren van de vermeende spionageactiviteiten. Op grond van de resultaten van dit onderzoek zullen gepaste maatregelen genomen worden."

Groen-Kamerlid Stefaan Vanhecke zei op een persconferentie dat de Duitse inlichtingendienst BND vijtien Belgische dataverbindingen heeft afgetapt, waaronder tien van Belgacom (nu Proximus). Hij maakte de informatie bekend samen met Groen Links-europarlementslid Judith Sargentini en Oostenrijks parlementslid Peter Pilz. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners