Gebrek aan hygiëne in veel pitabars

25/04/13 om 18:42 - Bijgewerkt om 18:42

De microbiologische kwaliteit van de pitabroodjes laat in heel wat zaken te wensen over.

Gebrek aan hygiëne in veel pitabars

© Thinkstock

In de 110 Belgische pitazaken die gedurende drie weekends in maart van dit jaar werden gecontroleerd door inspecteurs van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) werd geen resultaat genoteerd dat een gevaar voor de voedselveiligheid betekende. Wél was bij de helft van de monsters de microbiologische kwaliteit slecht. Er werden kiemen aangetoond die wijzen op een gebrekkige hygiëne. Dat heeft het FAVV bekendgemaakt.

In de pitazaken die in maart werden gecontroleerd werd in de 110 monsters geen ziekteverwekker of toxine aangetroffen. Dat is op zich geruststellend. Maar veel minder goed is het gesteld met de microbiologische kwaliteit van deze broodjes. Er is duidelijk een gebrek aan hygiëne in vele pitabars.

Gebrekkige persoonlijke hygiëne

De pitazaken waar op microbiologisch niveau problemen werden vastgesteld, werden een tweede keer bezocht: om het ongunstige analyseresultaat over de microbiologische kwaliteit mee te delen en om een controle op de hygiëne uit te voeren. Er werd bij deze inspecties speciaal aandacht geschonken aan de ingrediënten en de algemene en persoonlijke hygiëne. In totaal werden er 22 waarschuwingen en 16 PV's uitgeschreven.

De voornaamste heikele punten waren onder meer: geen goede en reglementaire accommodatie voor het wassen van de handen, geen goede temperatuurbeheersing, geen thermometers, algemene hygiëne, geen opleiding personeel en het niet respecteren van de koudeketen. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners