FT: 'Bart De Wever maakt van splitsing België inzet verkiezingen'

12/10/12 om 10:25 - Bijgewerkt om 10:25

Volgens de financieel-economische krant Financial Times is de splitsing van België voor Bart De Wever (N-VA) de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen.

FT: 'Bart De Wever maakt van splitsing België inzet verkiezingen'

© Belga

De Financial Times kopt dat de Antwerpse stembus de splitsing van België op de agenda zal dwingen. Volgens de krant is de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen voor N-VA-voorzitter Bart De Wever immers de onafhankelijkheid van Vlaanderen.

Na 60 kilo lichaamsgewicht, zo schrijft Jams Fontanella-Khan, wil Bart De Wever ook het gewicht van Brussel van zich afschudden. De Wever zou een overwinning in de tweede grootste Europese havenstad aangrijpen om dat te doen.

De krant ziet De Wever zijn inspiratie halen bij de Catalaanse onafhankelijkheidssstrijd en in de crisis binnen de eurozone, "waar rijke delen het ook moe zijn te betalen voor armere".

Louis Tobback: 'Bart De Wever wil geen burgemeester worden van Antwerpen'

Ook in de Financial Times komt het 'meerjarenplan' van De Wever aan bod: "Bart De Wever ziet het Antwerpse stadhuis als springplank voor de verkiezingen van 2014. Hij hoopt met een overwinning bij de regionale verkiezingen de beslissende stap te nemen richting onafhankelijkheid."

Een analyse die ook de Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A) maakt in Het Laatste Nieuws: "De verkiezingen winnen is één ding. Een coalitie maken is iets anders. Bart De Wever heeft alle bruggen opgeblazen met mogelijke partners. Het enige wat hij wil, is de man worden die dit land uiteendrijft. Daar gaan deze verkiezingen over. Dit is het begin van het eindspel richting de Vlaamse en federale verkiezingen in 2014. Antwerpen is slechts een schijnmanoeuvre." (SD)

Onze partners