Fipronil in eieren: Nederland misnoegd over uitspraken Ducarme

Denis Ducarme © Belga

De Nederlandse staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam zegt dat minister Denis Ducarme het parlement verkeerd heeft ingelicht over fipronil in eieren. De Europese Commissie belegt een spoedvergadering.

De Nederlandse staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam heeft bij de Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme zijn ‘ongenoegen’ geuit over diens beschuldiging dat Nederland al in november 2016 weet had van het verboden middel fipronil in eieren. Volgens Van Dam was daar absoluut geen sprake van en heeft de minister zijn eigen parlement verkeerd ingelicht, zo zei hij in het Nederlandse televisieprogramma Jinek.

Ducarme baseerde zich volgens Van Dam bovendien op vertrouwelijke Nederlandse documenten die ook nog openbaar zijn gemaakt. De staatssecretaris zou tegen Ducarme ook hebben gezegd dat het niet goed is om elkaar te beschuldigen in deze crisis, maar dat het zaak is om goed samen te werken. ‘We hebben ook afgesproken dat we dat vanaf nu ook weer zullen doen’.

Naast Van Dam was ook de Nederlandse minister van Volksgezondheid Edith Schippers te gast in het televisieprogramma. Beiden schreven donderdag een brief aan de Tweede Kamer in Nederland als reactie op de Belgische beweringen. In de brief stond dat de anonieme tip uit november ging over het gebruik van het middel tegen bloedluis in stallen, maar dat over eieren niets bekend was. De tip leidde ook niet tot onderzoek hiernaar. Het zogeheten Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRo) had naar de tip gekeken en geoordeeld dat er ‘geen acuut gevaar dreigde’ voor de volksgezondheid. Wel zou BuRo ‘met de kennis van nu’ over de omvang van het schandaal inmiddels een andere overweging hebben gemaakt en geadviseerd hebben om ‘handhavingsacties te starten’ en niet alleen strafrechtelijk onderzoek.

Crisisvergadering

Commissaris voor Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis heeft intussen alle getroffen landen uitgenodigd voor een spoedvergadering. Dat schrijft hij vrijdag in een verklaring. Aan de ‘vergadering op hoog niveau’ zouden de verantwoordelijke ministers deelnemen, samen met vertegenwoordigers van de nationale voedselveiligheidsagentschappen. De vergadering zou plaatsvinden ‘zodra we alle feiten tot onze beschikking hebben’. Andriukaitis toetste zijn voorstel voor een crisisvergadering naar eigen zeggen af met Ducarme en zijn Duitse en Nederlandse collega’s.

Partner Content