Fijn stof piekt door mooi weer

20/11/11 om 15:38 - Bijgewerkt om 15:38

Op bijna de helft van de meetplaatsen in Vlaanderen is de Europese norm voor fijn stof nu al zwaar overschreden. Vooral oude mensen, kinderen en zieken moeten oppassen.

Fijn stof piekt door mooi weer

© belga

Op bijna de helft van de meetplaatsen in Vlaanderen is de Europese norm voor fijn stof nu al zwaar overschreden, meldt de VRT-nieuwssite. Vooral oude mensen, kinderen en zieken moeten oppassen.

Het is al sinds begin november heel droog met weinig wind. Dat maakt dat de luchtvervuiling aan de grond blijft hangen, met hogere fijnstofwaarden tot gevolg. Op 16 van de meetplaatsen was er 35 dagen te veel stof in de lucht. Dat is een veel slechter resultaat dan de voorbije 2 jaar.

Door de economische crisis was de uitstoot in 2008 en 2009 beperkter, maar daarna was er een opleving en dus ook een grotere vervuiling. Er dreigen nu zware boetes te komen van Europa.

Nieuwe maatregelen

Door de alarmerende hoeveelheden fijn stof zijn nieuwe maatregelen onoverkomelijk en zullen verscheidene sectoren van de industrie inspanningen moeten doen. Zo wordt er onder meer gewezen naar het secundaire fijn stof dat vooral door de veeteelt en bemesting wordt uitgestoten.

Het zijn vooral oudere mensen, kinderen en zieken die moeten oppassen voor te veel fijn stof in de lucht. De meest gevoelige groepen, zoals mensen met diabetes, hart- en vaatziekten, doen best zo weinig mogelijk inspanningen. De grootste problemen zijn er op plaatsen met industrie, zoals de haven van Antwerpen en de Gentse kanaalzone. (VF)

Lees meer over:

Onze partners