Elio Di Rupo populairder dan Bart De Wever bij eerstejaarsstudenten politicologie

18/11/13 om 14:58 - Bijgewerkt om 15:00

Premier Elio Di Rupo (PS) is als populairste politicus uit de bus gekomen bij een bevraging van 363 eerstejaarsstudenten die aan de Leuvense faculteit Sociale Wetenschappen het vak politicologie volgen.

Elio Di Rupo populairder dan Bart De Wever bij eerstejaarsstudenten politicologie

Elio Di Rupo © BELGA

Premier Elio di Rupo (PS) is de populairste politicus bij eerstejaarsstudenten die het vak politicologie volgen aan de faculteit Sociale Wetenschapen in Leuven.

Op de vraag wie ze het liefst als premier zien haalde Elio Di Rupo (PS) 27 procent van de stemmen, Kris Peeters (CD&V) 19,3 procent, Bart De Wever (N-VA) 13,2 procent, Maggie De Block (Open VLD) 12,7 procent en Wouter Van Besien (Groen) 9,1 procent. Dat meldt het Leuvense studentenblad Veto.

Professor Marc Hooghe organiseert de peiling sinds 2003. Groen (23,1 procent) en Open VLD (22,3 procent) zijn dit jaar de populairste partijen onder de studenten en zijn beiden aan een forse opmars bezig. Ze haalden twee jaar terug respectievelijk slechts 15,2 en 16 procent.

Aanhang N-VA halveert

N-VA zag haar aanhang in dezelfde periode halveren van 32,5 tot 16 procent. CD&V ging van 20 tot 16 procent, terwijl SP.A bleef schommelen rond de 15 procent. PVDA haalt 2,8 procent en Vlaams Belang 0,8 procent.

In een commentaar wijst politoloog Marc Hooghe er op dat zijn enquête niet representatief is voor de modale Vlaamse kiezer. "De evolutie van de resultaten doorheen de tijd is echter wel interessant. We kunnen er onder meer uit leren dat politieke hypes steeds sneller komen en gaan. Stevaert, Leterme en nu blijkbaar ook Bart De Wever hebben hun 'moment de gloire' gehad. Maar dat moment vervliegt tegenwoordig bijzonder snel", aldus Hooghe. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners