'Electrabel gijzelt Elio' (video)

26/06/12 om 11:59 - Bijgewerkt om 11:59

Greenpeace voert met een opvallend en shockerend filmpje met premier Elio Di Rupo in een slachtofferrol campagne tegen de uitstelling van de kernuitstap.

In het korte Youtube-filmpje is te zien hoe gemaskerde mannen iemand meeslepen naar een stoel. De man, met het bekende rode strikje, krijgt een zak over het hoofd getrokken en wordt onderworpen aan een partij waterboarding.

Met een pistool tegen het hoofd moet onze eerste minister vervolgens een boodschap inspreken. "De kerncentrales zullen tien jaar langer openblijven." Ondertekend: Electrabel.

Publiek debat

"Met dit filmpje willen we eigenlijk vooral het publieke debat over de kernuitstap aanzwengelen, aangezien dat vandaag zo goed als onbestaande is", zegt Joeri Thijs, een van de campagneleiders van de Greenpeace-actie. "Momenteel is het nog onduidelijk welk standpunt de PS en Elio Di Rupo precies innemen en de bevolking heeft het recht om dat te weten." Hij voorspelt dat er de komende dagen een duidelijk signaal zal komen vanuit het kabinet-Di Rupo.

Thijs stelt zich ook vragen bij de afzwakking van de eisen rond een kernuitstap door sommige partijen. "Aan Franstalige zijde is er bijvoorbeeld de MR die steeds meer neigt naar een uitstel", zegt hij. "Aan Vlaamse zijde heb je dan wel nog SP.A en Open-VLD die de gemaakte afspraken willen behouden."

Premier Di Rupo zelf wilde geen commentaar geven op het filmpje. (GM)

Onze partners