Eerste aanslag door Syriëstrijder in Brussel zorgt voor ongerustheid

Schietpartij Joods Museum Brussel © BELGA

De arrestatie van de voormalige Syriëstrijder Mehdi Nemmouche in verband met de moordpartij in het Joods Museum in Brussel, heeft de vrees voor nieuwe aanslagen over heel Europa aangewakkerd.

De arrestatie van de Syriëstrijder Mehdi Nemmouche (29) in verband met de aanslag in het Joods museum in Brussel, zorgt voor ongerustheid in gans Europa. Het is namelijk de eerste keer dat een Syriëstrijder een aanslag pleegt in Europa. Het is voorlopig nog niet duidelijk of Nemmouche alleen handelde of medeplichtigen had. Bij de huiszoekingen in Kortrijk gehouden naar aanleiding van het onderzoek over de aanslag op het Joods Museum in Brussel zijn alvast geen arrestaties verricht. Dat heeft burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) bevestigd. Twee personen werden verhoord, maar zij mochten beschikken.

Van Quickenborne liet wel uitschijnen dat de uitwisseling tussen België en Frankrijk beter moet om de Syriëstrijders beter te kunnen opvolgen.

In Marseille kon de politie Nemmouche in de boeien slaan. De 29-jarige Franse Syriëstrijder wordt verdacht van de aanslag op het Joods Museum in Brussel. Daarbij lieten een Israëlisch koppel en een Franse vrouw het leven. Een vierde persoon raakte levensgevaarlijk verwond.

‘Indrukwekkende hoeveelheid munitie’

Nemmouche werd bij toeval aangehouden toen hij van Brussel per bus naar het zuiden van Frankrijk reisde. Bij een routinecontrole in de Zuid-Franse stad Marseille werd hij onderzocht. In zijn tas trof de politie ‘een indrukwekkende hoeveelheid munitie’, een pistool en een Kalasjinkov aan, wapens die werden gebruikt bij de aanval op het Joodse museum in Brussel.

De Kalasjnikov was gewikkeld in een vlag van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL), een terroristische organisatie die verbonden is aan Al-Qaida. Deze in Irak opgerichte groepering is sinds het uitbreken van de burgeroorlog ook actief in Syrië.

Voor zijn vertrek naar Syrië was Nemmouche al twee keer veroordeeld wegens het plegen van een gewapende overval. Bij de Franse politie en justitie was Nemmouche dus bekend, maar in België niet. Voorlopig verblijft Nemmouche in Frankrijk, maar door het Europees aanhoudingsbevel is het mogelijk dat dat de Fransman in België wordt berecht.

Milquet pleit voor databank passagiersgegevens

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) pleit intussen voor een Europese database met vliegtuigpassagiersgegevens, naar analogie met wat de Verenigde Staten deden na de aanslagen van 11 september. Dat zei ze op de RTBF-radio, meldt Belga.

In Europa heeft het verzamelen van passagiersgegevens altijd voor weerstand gezorgd. Pas na tien jaar gepalaver keurde het Europees Parlement in 2012 een akkoord goed over het bijhouden van de gegevens van Europeanen die naar de VS reizen. Een richtlijn die de EU-commissie voorstelde om passagiersgegevens te mogen gebruiken in de strijd tegen terrorisme werd in 2013 weggestemd.

Milquet wil de kwestie nu terug op de tafel. “Ik begrijp de mooie ideeën rond de bescherming van het privéleven wel, maar de zaken zijn veranderd”, zei Milquet. De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie komen later deze week samen in Luxemburg. Ze zullen onder meer over het probleem van terugkerende Syriëstrijders praten.

Het antiterreurorgaan OCAD heeft beslist om het ingestelde dreigingsniveau 4 in ons land te behouden. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content