‘Een toelatingsproef voor de lerarenopleiding zou al een groot verschil maken’

'Een toelatingsproef zou de status van de opleiding vergroten en andere kandidaten aantrekken.' © iStock
Ann Peuteman

Vlaanderen heeft betere leerkrachten nodig en het is aan de Vlaamse regering om daarvoor te zorgen, zegt onderwijsspecialist Dirk Van Damme.

‘De Vlaamse regering is nog niet klaar met het onderwijs. Nog lang niet’, zegt pedagoog Dirk Van Damme, die het Centre for Educational Research and Innovation van de OESO leidt. ‘De komende jaren heeft ze een klus voor de boeg die veel zwaarder en moeilijker wordt dan de hervorming van het secundair onderwijs, die in het voorjaar zoveel voeten in de aarde had: de hertekening van de loopbaan en opleiding van leraren. Als dat dossier goed wordt aangepakt en niet louter tot sociale onderhandelingen wordt herleid, zou het echt een verschil kunnen maken.’

Moet het beroep niet in de eerste plaats aantrekkelijker gemaakt worden?

DIRK VAN DAMME: Het ís al aantrekkelijk, maar niet altijd om de juiste redenen. Vandaag vinden veel jonge mensen het ontzettend belangrijk dat ze hun werk en privéleven goed kunnen combineren, en op dat vlak zitten ze in het onderwijs natuurlijk goed. Daarnaast is de verloning misschien niet exuberant maar wel behoorlijk.

Wat is het probleem dan?

VAN DAMME: Dat weinig achttienjarigen vol overtuiging voor een lerarenopleiding kiezen. Voor velen is dat maar hun tweede of zelfs derde keuze. Sommigen beginnen pas aan de opleiding als andere richtingen te moeilijk zijn gebleken: ook in het hoger onderwijs is er sprake van een watervaleffect. Het resultaat is dat het in Vlaanderen niet de sterkste studenten zijn die leraar worden. Lerarenopleidingen klagen er zelfs over dat sommige studenten moeite hebben met elementaire vaardigheden zoals taal of rekenen. Het is niet eenvoudig om hen in een paar jaar tijd klaar te stomen om voor de klas te staan.

Wat kan de overheid daartegen beginnen?

VAN DAMME: Het zou al een grote stap vooruit zijn als iedereen die aan de lerarenopleiding wil beginnen eerst een toelatingsproef zou afleggen. Al weet ik natuurlijk ook wel dat dat op het terrein heel gevoelig ligt. Zelfs Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), die aanvankelijk heel overtuigd voor de invoering van zo’n proef pleitte, lijkt nu te aarzelen.

VAN DAMME: Toch wel. Zo’n proef zou de status van de opleiding vergroten en daardoor andere kandidaten aantrekken, net zoals zo’n examen voor artsen en tandartsen een positief effect heeft gehad op de opleiding geneeskunde. Al is een toelatingsproef alleen natuurlijk niet zaligmakend. Daarnaast zal de lerarenopleiding ook inhoudelijk moeten worden versterkt.

Ann Peuteman

‘Sommige leraren in spe hebben het moeilijk met taal en rekenen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content