Eén op zes Vlaamse gemeenten in begrotingsproblemen: budget dreigt geschrapt

25/08/14 om 08:15 - Bijgewerkt om 08:15

Eén op zes Vlaamse gemeenten zal, ondanks de eis van de Vlaamse regering, tegen 2019 moeilijk een sluitende begroting kunnen voorleggen. Ondermeer Gent en Antwerpen dreigen op droog zaad gezet te worden.

Eén op zes Vlaamse gemeenten in begrotingsproblemen: budget dreigt geschrapt

Daniël Termont (SP.A) en Bart De Wever (N-VA) © Belga

Een rapport van Belfius over de gemeentefinanciën toont aan dat één op zes Vlaamse gemeenten, ondanks de eis van de Vlaamse regering, tegen 2019 moeilijk een sluitende begroting zal kunnen voorleggen. Dat schrijven verschillende kranten.

De Vlaamse steden en gemeenten moesten dit jaar voor het eerst een gedetailleerde meerjarenbegroting overmaken aan de Vlaamse regering. Belfius goot al die gegevens in een rapport, dat aan de steden en gemeenten wordt overgemaakt. Daaruit blijkt dat één derde met een tekort kampt. Veel gemeenten proberen daar een mouw aan te passen door nieuwe investeringen uit te stellen, drastisch te besparen op personeel of lokale belastingen te verhogen.

Daarnaast zijn er 57 gemeenten die helemaal tot het einde van de rit wachten om uit de rode cijfers te komen. "Nochtans heeft het volgens ons weinig zin om de sanering zo ver vooruit te schuiven", zegt Anne-Leen Eraauw, de auteur van de studie. "Integendeel, die besturen lopen veel meer risico".

Rudi Hellebosch van het Agentschap Binnenlands Bestuur bevestigt dat van die besturen wordt opgevolgd in welke mate ze hun saneringsmaatregelen doorvoeren. "Als blijkt dat hun plannen niet haalbaar zijn, zal de gouverneur hun meerjarenbegroting schorsen en hun budget schrappen".

Gemeenten die in de problemen dreigen te komen zijn Gent, Antwerpen, Waasmunster en Koksijde, aldus VRT-radio.

Onze partners