Een derde Antwerpse kiezers van vreemde afkomst

25/02/12 om 07:45 - Bijgewerkt om 07:45

Dit jaar is een derde van de Antwerpse kiesgerechtigden bij de gemeenteraadsverkiezingen van vreemde afkomst, bijna 140.000 sinjoren.

Een derde Antwerpse kiezers van vreemde afkomst

© Belga

Meer dan de helft onder hen, bijna 75.000, zijn niet-Belgen met stemrecht. De rest zijn Belgen van vreemde origine die onder de stemplicht vallen. Met die cijfers opent De Standaard de weekendkrant.

Volgens deze cijfers die de krant verkreeg van de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) konden nooit eerder zoveel 'vreemdelingen' aan de verkiezingen deelnemen. Het aantal vreemdelingen met stemrecht verdubbelde in vergelijking met zes jaar geleden, zowat 40.000 onder hen zijn afkomstig uit niet-EU-landen.

De sterke toename is een gevolg van de uitbreiding van de Europese Unie met onder meer Roemenië en Hongarije en een toename van de Poolse gemeenschap. EU-burgers krijgen meteen stemrecht. Mensen uit niet-EU-landen moeten minstens vijf jaar in de stad verblijven.

De niet-Belgen met stemrecht krijgen binnenkort een infofolder en een formulier in de bus waarmee ze zich kunnen registreren. Enkel geregistreerde kiezers worden uitgenodigd om te stemmen. Daarmee wordt het aantal Antwerpenaren van vreemde afkomst dat daadwerkelijk gaat stemmen, geschat op zo'n 70.000. (Belga/TE)

Onze partners