“Een blad voor elk seizoen”

Het Knack Wereldtijdschrift, zomereditie, is klaar. Het 148 pagina’s tellende magazine met boekallures ligt vanaf dinsdag 21 juni in de winkel.

Knack Wereldtijdschrift verschijnt op 23 juni. Het is alleen in de winkel te koop. Het kost 7,5 euro. Abonnees van Knack vinden in het volgende nummer een kortingbon.

‘Vlaanderen heeft nood aan een leesmagazine waarin de beste literaire pennen wedijveren met onze beste journalisten’, zegt hoofdredacteur Karl van den Broeck

Is er een verschil met het eerste Knack Wereldtijdschrift en het tweede?

Karl van den Broeck: ‘Jazeker. Het eerste nummer had een thema: de jaren van Knack. Van 1971 tot 2011. Dit nummer heeft geen thema. Het zit barstensvol sterke, mooie, ontroerende of onthullende verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen: van sport tot politiek, van literatuur tot beeldende kunst en van wetenschap tot muziek.

Centraal staat het verhaal dat Tom Naegels schreef over de hype die niemand wil kennen: kickboksen. In België bulkt het van de talentvolle kickboksers. Meestal zijn het jonge allochtonen. Op Eurosport en YouTube is dit een enorm fenomeen. Toch blijft het onder de radar. Waarom? ‘Wie wil er nu een allochtonensport sponsoren of promoten?’, vraagt een van de betrokkenen zich af. Ondertussen weten we niet dat er naast onze deur Europese en wereldkampioenen wonen.

Daarnaast brengen we een beklijvende reportage van Knack-journaliste Ingrid Van Daele en fotograaf Cédric Gerbehaye. Zij trokken naar Zuid-Sudan, het land dat met recht en reden de titel ‘het gat van de wereld’ mag claimen.

We proberen ook te bewijzen dat videogames écht de tiende kunst zijn. Michaël De Cock trok naar Weelde en verbleef er bij de asielzoekers én bij de fiscale vluchtelingen die al decennialand het dorp overspoelen.

Kevin Abislis schreef een confronterend essay over de Vlaamse identiteit. Daarin wervelt hij van de serie ‘Lost’ over de kritiek van Guy Verhofstadt op het nationalisme, de stellingen van Marc Reynebeau en de Woestijnvis-reeks De ronde om te besluiten dat we moeten durven te constateren dat de vrees voor verrechtsing en provincialisering in Vlaanderen de voorbije decennia door diverse artiesten en intellectuelen te gretig als een alibi werd gekoesterd.

Rudi Rotthier trok naar Egypte en onderzoekt of de Arabische lente ook een seksuele revolutie is. Met verrassende conclusies. Dirk Draulans wil dan weer weten of je kunt zien aan de hersenen van een kunstkenner dat hij een kunstkenner is. Joël de Ceulaer praatte met Paul de Grauwe: de man die altijd optimistisch is.

Op de cover prijkt Nathalie Meskens.

Karl van den Broeck: ‘Inderdaad. Maar we hebben het met haar niet over haar wonderjaar in de media. Ze werd een supervedette door haar schitterende persiflages in Tegen de sterren op. Knack-redacteur Stijn Tormans trok met haar naar de hel van Haïti. Daar is, sinds de aardbeving, nog niet veel verbeterd. Voor Nathalie Meskens werd het een confronterende reis.

Er is ook aandacht voor literatuur en kunst

Karl van den Broeck: ‘Angel Vergara, de kunstenaar die België vertegenwoordigt op de Biënnale van Venetië maakte voor ons een vervolg op zijn werk Feuilleton. Daarin probeert hij met kwast en verf de werkelijkheid – in de vorm van actualiteitsfragmenten op video – tegen te houden. Een intrigerend kunstwerk.

De Vlaamse dichter Jan Lauwereyns woont in Japan en maakte de aardbeving, de tsunami en de nucleaire horror daar van nabij mee. Op de bewuste dag van de aardbeving schreef hij in een ruk een hele reeks gedichten. Noem het een vorm van poëtische verslaggeving. De gedichten zijn ruw en ongepleist maar ze grijpen je wel naar de keel.

Op een moment dat iedereen het einde van de printmedia voorspelt, volhardt Roularta in de boosheid met een nieuw magazine. Waarom?

Karl van den Broeck: Omdat niemand betere magazine kan maken dan Roularta. We bundelen de krachten die schuilen in alle redacties van onze groep (Knack, Trends, Nest, Sport/Voetbalmagazine,…) en doen een beroep op de beste literaire en journalistieke pennen in Vlaanderen. Het resultaat mag – naar mijn bescheiden mening – gezien worden en dat met geen enkel blad in Vlaanderen vergeleken kan worden. Knack Wereldtijdschrift is een leesmagazine dat je een hele zomer lang kunt meedragen op al je reizen en tochten. Geen hapklare brokken, maar belangrijke, boeiende of ontroerende verhalen geschreven door het beste wat Vlaanderen aan schrijftalent te bieden heeft. We zijn er best wel trots op, ja. (EE)

INHOUD

Cyborgs, namaakmode en meer slapen De beste ideeën van de wereld

Kickboxen Tom Naegels over de hype die niemand kent

Doelwit Brussel. Kristof Clerix ontdekte wat de Oostblok-spionnen wisten over België?

Nathalie Meskens beleeft een wonderjaar. Stijn Tormans nam haar mee naar de hel van Haïti.

Wonen in Weelde. Michaël De Cock tussen de (fiscale) asielzoekers in de Kempen.Lost in Vlaanderen. Lachen met Vlaanderen is ook typisch Vlaams, beweert Kevin Absillis.

Hoe Vlaams zijn de Vlaamse reus, de Vlaamse kermis en de Vlaamse leeuw? Citizen Game. Zijn videogames écht de tiende kunst? Ronald Meeus vindt van wel.
Infografiek: de bunker voor bits & bytes in de Zwitserse Alpen. Schokkende gedichten van Jan Lauwereyns over de rampen van Japan Joël De Ceulaer ging praten met de eeuwige optimist: Paul De Grauwe Ingrid Van Daele en Cedric Gerbehaye reisden naar het gat van de wereld: Zuid-Sudan. De donquichotes van het erfgoed. Piet Swimberghe over mannen en hun monumenten.

Infografiek: alle conflicten ter wereld in kaart gebracht Rudi Rotthier in Egypte. Is de Arabische lente ook een seksuele revolutie?

Jan Delvaux over hoe (bijna) alle goede muziek begint bij dub en reggae Dirk Draulans sprak met Jan De Maere. ‘Kan je aan mijn hersenen zien dat ik een kunstkenner ben?’ Peter Vandeweerdt sprak met Paul Van Nevel en de jacht op originele partituren Portfolio: Angel Vergara, onze man in Venetië. Schilderen tegen de werkelijkheid.

Een lukrake wereldagenda voor de zomer

Partner Content