Dumpen onderhandelaars deze week de Groenen?

19/09/11 om 06:58 - Bijgewerkt om 06:58

Het ziet ernaar uit dat de Groenen deze week worden gewipt uit de regeringsonderhandelingen. De onderhandelaars vragen aan formateur Elio Di Rupo dat hij begint aan de vorming van een coalitie.

Formateur Elio Di Rupo (PS) moet binnenkort duidelijk maken met welke partijen hij wil voortonderhandelen over de vorming van een nieuwe regering. Dat heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke gezegd in het VRT-programma De Zevende Dag.

Als het van Open Vld-voorzitter Alexander De Croo afhangt, zullen niet alle acht onderhandelende partijen deel uitmaken van die nieuwe regering.

Begroting

Formateur Di Rupo en ontslagnemend premier Yves Leterme spraken afgelopen week af dat tegen vrijdag 23 september duidelijk zou worden wie de begroting voor 2012 zal opstellen: de onderhandelaars of de ontslagnemende regering. Zowel Wouter Beke als Alexander De Croo maakte zondag in De Zevende Dag duidelijk dat de eerste optie enkel mogelijk is als er zekerheid is over de regeringsploeg.

En als het van liberalen afhangt, zal die regering uit minder partijen bestaan dan de acht die tot nog toe aan tafel hebben gezeten. "Mijn standpunt is nog steeds hetzelfde: je vormt een regering met het aantal partijen dat nodig is om die te vormen en dat zijn er geen acht", aldus De Croo.

Inhoudelijke verschillen

De Croo noemde geen namen, maar het is duidelijk dat hij in de richting van Groen! kijkt. Groen! wil wel deel uitmaken van die nieuwe regering, maar voorzitter Wouter Van Besien zegt te begrijpen dat de liberalen liever een regering zonder de groenen willen vormen vanwege de inhoudelijke verschillen tussen beide partijen.

Ook Wouter Beke legt de bal alvast in het kamp van de formateur. "Op het moment dat er regeringsonderhandelingen worden gestart, moet de formateur duidelijk maken met welke partijen hij die regering gaat vormen", zei de CD&V-voorzitter. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners