Di Rupo verontschuldigt zich bij slachtoffers Michelle Martin

17/08/12 om 09:26 - Bijgewerkt om 09:26

Eerste minister Elio Di Rupo verontschuldigt zich bij de slachtoffers van Michelle Martin. Hij kan de ouders niet ontvangen na de protestmars omdat hij in Italië zit.

Premier Di Rupo leeft mee met het leed van de slachtoffers van Marc Dutroux en Michelle Martin. Hij heeft persoonlijk een telefoontje gepleegd naar Jean-Denis Lejeune, vader van Julie en organisator van de protestmars in Brussel tegen de vrijlating van Michelle Martin.

Di Rupo zei aan de telefoon dat hij meeleeft met de slachtoffers maar dat hij hen zondag na de protestmars niet kan ontvangen omdat hij in Italië zit. Hij wil de ouders graag in zijn ambtswoning ontmoeten op 24 augustus.

Witte Mars

Na de Witte Mars in oktober 1996, waar voor het eerst in de geschiedenis van ons land 300.000 manifestanten aan deelnamen, werden de ouders van de slachtoffers van Marc Dutroux ontvangen op het kabinet van de toenmalige premier Jean-Luc Dehaene.

Symbool

Die ontvangst had toen een zeer grote symbolische betekenis. Bij de manifestanten leefde de overtuiging dat de premier voor het eerst luisterde naar de ouders. Toen de affaire Dutroux losbarstte, kwam hij niet terug uit vakantie. Met een beetje goede wil kan de ontmoeting tussen de premier en de ouders beschouwd worden als de start van de commissie Dutroux en de politiehervorming.

Na de protestmars zondag ontvangt minister van Justitie Annemie Turtelboom de ouders van de slachtoffers van Michelle Martin op haar kabinet. Jean-Denis Lejeune, Paul Marchal en Jean Lambrecks zullen zeker aanwezig zijn.

Premier Di Rupo en minister Turtelboom laten weten dat ze niet kunnen ingrijpen in een beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank om een gedetineerde voorwaardelijke vrijheid toe te kennen. (EE)

Onze partners