Di Rupo ontvangt De Wever tweemaal op drie dagen

01/09/10 om 16:39 - Bijgewerkt om 16:39

De patstelling over de formule voor de onderhandelingen over de staatshervorming blijft intussen bestaan.

Preformateur Elio Di Rupo heeft woensdag zijn bilaterale contacten voortgezet met de zeven partijen die onderhandelen over de staatshervorming. Donderdag heeft hij voor de tweede maal deze week een ontmoeting met N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Di Rupo had woensdag voor de tweede opeenvolgende dag afzonderlijke contacten met de partijen na de blokkering in de preformatie sinds zaterdagavond.

Dinsdag had hij een ontmoeting met N-VA-voorzitter Bart De Wever en diens CD&V-collega Wouter Beke. Woensdag sprak hij gezamenlijk met CDH-voorzitster Joëlle Milquet en Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux.

Daarna had hij een gesprek met SP.A-voorzitster Caroline Gennez en Groen!-voorzitter Wouter Van Besien. Donderdag heeft hij een nieuw gesprek met N-VA-voorzitter Bart De Wever.

De Wever herhaalde woensdag dat hij onderhandelen met zeven partijen geen goede formule meer vindt. Hij wil dat PS en N-VA onder elkaar onderhandelen over de staatshervorming en samen de laatste obstakels op dat vlak (Brussel-Halle-Vilvoorde, bijkomende financiering voor Brussel en de financieringswet) wegwerken.

Die onderhandelingsformule stuit echter op verzet bij de PS, die dinsdagavond bij monde van partijkopstuk Paul Magnette heeft herhaald dat alle zeven partijen moeten onderhandelen over de staatshervorming. Ook Laurette Onkelinx herhaalde dat woensdag nog eens.

Lees meer over:

Onze partners