Di Rupo I: oude wijn in nieuwe zakken?

© Reuters

Het ziet ernaar uit dat de top van de regering Di Rupo dezelfde blijft als die van de regering Leterme. Di Rupo zou een voorstel hebben gedaan voor een regering van 15 ministers en 3 staatssecretarissen.

Na meer dan 18 uur onderhandelen hebben formateur Elio Di Rupo en de partijvoorzitters van de zes partijen nog geen akkoord over de verdeling van de ministerportefeuilles. Naar verluidt verlopen ook deze onderhandelingen alweer erg moeizaam.

Regering van 15 ministers
Formateur Elio Di Rupo zou een voorstel op tafel hebben gelegd voor een regering met 15 ministers: 7 Nederlandstaligen, 7 Franstaligen en een taalneutrale premier, Elio Di Rupo zelf dus. Niet iedereen gaat ermee akkoord dat de premier taalneutraal is.

3 staatssecretarissen
Het is ook niet gemakkelijk te slikken dat de regering bestaat uit 8 Franstaligen en 7 Nederlandstaligen. Di Rupo zou dat probleem willen compenseren met 3 staatssecretarissen.

Vicepremiers keren terug
Volgens de eerste berichten zou de top van de regering Di Rupo niet veel verschillen van de regering Leterme. De vicepremiers Steven Vanackere (CD&V), Didier Reynders (MR), Annemie Turtelboom (Open VLD) en Joëlle Milquet (cdH) zijn certitudes voor de nieuwe regering.

Reynders en Vanackere wisselen van bevoegdheid
Volgens wat uitlekt van de onderhandelingen zou Steven Vanackere de nieuwe minister van financiën worden. Didier Reynders zou in dat scenario doorschuiven naar Buitenlandse Zaken. Johan Vande Lanotte (SP.A) wordt zo goed als zeker minister van Begroting. Annemie Turtelboom wordt genoemd als minister van justitie en Joëlle Milquet maakt dan weer veel kans om terug te keren als minister van Werk.

De onderhandelaars zijn in ieder geval van plan om door te gaan tot er een akkoord is. Elio Di Rupo zou daarna eerst naar de koning willen gaan. Het is niet zeker dat de regering Di Rupo vandaag al de eed aflegt.

Koning
De onderhandelaars hebben zich opgesloten in de gebouwen van de Koning Boudewijnstichting, aan de achterkant van het koninklijk paleis in Brussel. Ze moeten beslissen hoeveel ministers en staatssecretarissen de nieuwe regering zal tellen, welke bevoegdheden naar welke partijen gaan en, uiteindelijk, wie er
in de regering gaat zitten.

Eens alle stukjes in elkaar passen kan de formateur, bij wijze van
spreken, de straat oversteken om een lijstje met ministers af te geven aan de koning. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content