Dewael hekelt N-VA: 'Mensen verkiezen altijd het origineel'

03/11/13 om 14:36 - Bijgewerkt om 16:46

'Op economisch vlak lopen de plannen van N-VA grotendeels gelijk met die van Open VLD. Maar zolang N-VA haar communautaire eisen niet laat vallen, zal mijn partij niet samenwerken met N-VA', aldus Open VLD-Kamerfractieleider Patrick Dewael.

Dewael hekelt N-VA: 'Mensen verkiezen altijd het origineel'

© Belga

Open VLD-Kamerfractieleider Patrick Dewael hekelt de recente voorstellen van de N-VA. Die partij wil na de verkiezingen van 2014 meteen een economische herstelregering vormen, maar eist van de partners dat ze zich engageren voor een confederaal model. Dit is dubbelzinnig, stelde Dewael in het VTM Nieuws.

Open VLD kan zich vinden in een herstelregering, maar de partij past voor het tweede luik. "We passen voor een nieuw rondje staatshervorming. Laat ons eerst de zesde staatshervorming uitvoeren", zei Dewael.

Raakvlakken

De Open VLD'er wees een koppeling tussen de regeringsvorming en het institutionele af. Dewael verwees naar 2010, toen er meer dan 500 dagen onderhandeld werd en zowel de rente als de spread met Duitsland de hoogte inschoot. "Dat moeten we absoluut vermijden", vond hij.

Dewael erkende dat er raakvlakken zijn tussen Open VLD en N-VA en er samenwerking mogelijk is op het sociaaleconomisch vlak, "maar de mensen verkiezen altijd het origineel".

'Communautaire knoop ontwarren'

Bovendien moet de N-VA eerst haar communautaire knoop ontwarren. Dewael haalde een recente Unizo-peiling aan waaruit blijkt dat 93 procent van de ondernemers aangeven dat de staatshervorming geen prioriteit is. N-VA zegt ook altijd het resultaat van de verkiezingen te willen afwachten, maar "ze zeggen nu al wie niet mag meespelen", aldus nog Patrick Dewael.

Hij herhaalde dat het niet kan om van de partners eerst te eisen dat ze akkoord gaan met het verder uitkleden van België. De verschillende toplui van de N-VA zeggen in verschillende kranteninterviews telkens iets anders, stelde de Open VLD'er nog vast. "Ze moeten zichzelf niet buitenspel zetten."

Nadat N-VA deze week duidelijkheid had verschaft over haar programma, zal Open VLD meer toelichting geven over de teksten die eind november besproken worden op het partijcongres waarop de beginselverklaring wordt opgefrist, kondigde Dewael nog aan.(Belga/AVE)

Onze partners