Defensie wil geen militairen met overgewicht meer

22/07/10 om 14:31 - Bijgewerkt om 14:31

Na de zomervakantie wordt volgens de woordvoerster gestart met een speciaal programma.

Defensie wil iets doen aan het groot aantal militairen met overgewicht. Woordvoerster Ingrid Baeck kondigt aan dat er na de zomervakantie wordt gestart met een speciaal programma.

Volgens Baeck moet een soldaat net als een brandweerman fit zijn. Kersvers N-VA-kamerlid Theo Francken kaartte het
zwaarlijvigheidsprobleem bij de Belgische militairen onlangs aan.

Volgens hem lijdt zo'n 60 procent van de militairen aan overgewicht. Vijftien procent zou zelfs aan zwaarlijvigheid lijden.

Francken stelt voor dat er opnieuw strengere fitheidstesten komen waaraan sancties gekoppeld worden in de vorm van het afnemen van verlofdagen of loon. Wie meermaals faalt voor de testen zou volgens hem zelfs ontslagen moeten kunnen worden.

Sport en beweging

Volgens Francken is een gebrek aan sport en beweging de grote boosdoener. Volgens hem kunnen soldaten in enkele West-Vlaamse kazernes tijdens hun dienst niet sporten.

'En in de Sportoase in Leuven kunnen militairen uit Heverlee op dinsdag- en donderdagochtend gratis zwemmen, maar het aantal soldaten in het water kun je op één hand tellen', zo zegt hij.

Defensie zegt zich bewust te zijn van het probleem, al moet er rekening mee gehouden worden dat de gemiddelde leeftijd in het leger 40 jaar is.

Volgens Baeck heeft de chef van Defensie onlangs nog gehamerd op het probleem. 'We willen af van het imago van de dikke militair', aldus de woordvoerster.

In Het Nieuwsblad kondigt ze een speciaal programma aan om overgewicht bij de Belgische militairen aan te pakken.

Lees meer over:

Onze partners