Deed koning Boudewijn aan belastingontduiking?

Wou koning Boudewijn zijn neven en nichten behoeden voor 70 procent successierechten door een deel van zijn erfenis onder te brengen in de stichting Astrida?

Net voor koning Boudewijn een openhartoperatie onderging, in maart 1992, richtte hij de stichting Astrida op. Pas in 2011 konden daarvan voor het eerst de jaarrekeningen, tot en met 2001, ingekeken worden.

In die stichting zat volgens de Franstalige krant Le Soir het koninklijk domein Opgrimbie en 10 miljoen Belgische frank (250.000 euro). Astrida zou, aldus Le Soir, over een patrimonium ter waarde van 1.492.893 euro beschikken.

1,37 miljoen euro voor onder meer religieuze en kunstzinnige hulp
De stichting riep Boudewijn “enkel en alleen” in het leven om “de neven en nichten (van hemzelf en koningin Fabiola) ?nancieel te helpen op religieus, wetenschappelijk, kunstzinnig en pedagogisch vlak”. Ook “zich vestigen in het leven”, liet koning Boudewijn opnemen als doel van de stichting. Daarvoor kon geput worden uit een pot van 1,37 miljoen euro.

Spaanse adel
Naast prins Filip, Laurent en Astrid, konden ook de kinderen van Boudewijns zus Josephine Charlotte en de neven en nichten van Fabiola een beroep doen op dat geld. Zij bekleden echter geen functies in de stichting. Naast Fabiola en prins Lorenz, man van prinses Astrid en telg uit de invloedrijke adellijke familie von Habsburg, maken verre en dichte familie van Boudewijn en Fabiola en leden van de Spaanse adel deel uit van het bestuur.

Fiscale motivatie?
De Franstalige krant Le Soir diept het verhaal nu op om de vraag te stellen of er een fiscale motivatie zit achter die stichting van openbaar nut. Immers: koning Boudewijn heeft behalve Fabiola geen erven. Wil hij zijn neven en nichten toch iets nalaten, dan lopen de succesierechten daarop hoog op, zegt professor succesierecht aan de Universiteit van Luik (ULg) Pierre Moreau aan Le Soir.

Geen 70, maar 6,6 procent erfenisbelasting
Op wat je krijgt van nonkels en tantes betaal je in Brussel, waar de stichting gevestigd is, 35 tot 70 procent. Dat tarief zouden de neven en nichten die uit de stichting Astrid kunnen putten, moeten ophoesten. Maar stichtingen kennen een fiscaal gunstiger tarief, weet Le Soir. Steek je je patrimonium in een stichting, dan moet er maar 6,6 procent betaald worden.

Waarom schonk Boudewijn het geld niet gewoon?

Moet daar de bestaansreden voor de stichting gezocht worden, vraagt Le Soir zich af? Volgens de bronnen van de Franstalige krant worden dergelijke constructies vaak opgezet om hoge belastingen te omzeilen. In een reactie aan de krant laat het paleis weten dat alle regels in acht werden genomen.

De stichting mag dan legaal zijn, toch, reageert Le Soir, blijft de vraag waarom Boudewijn het geld niet gewoon naliet aan zijn neven en nichten. “Om een zo breed mogelijk bereik te hebben dat verder reikt dan de eerstvolgende generatie”, aldus het paleis. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content