'De Wever zal nooit in een federale regering stappen' (Karel De Gucht)

12/07/11 om 13:43 - Bijgewerkt om 13:43

Vanaf zijn verdieping in het Brusselse Berlaymontgebouw volgt Europees commissaris Karel De Gucht van dichtbij, tussen de handelsconfrontaties met de Chinezen door, ook het Wetstraatdrama.

'De Wever zal nooit in een federale regering stappen' (Karel De Gucht)

© Saskia Vanderstichele

Vanaf zijn verdieping in het Brusselse Berlaymontgebouw volgt Europees commissaris Karel De Gucht van dichtbij, tussen de handelsconfrontaties met de Chinezen door, ook het Wetstraatdrama.

U zit hier op uw verdieping in het Berlaymontgebouw heel dicht bij het federale formatiedrama. Kan Europa ook wegen op de Belgische crisis? De Gucht: Dat is niet aan de orde. Al valt dat in de toekomst niet uit te sluiten. De oorzaak van de blokkering van het Belgische systeem is overigens vrij eenvoudig: Bart De Wever (N-VA) zal nooit in een federale regering stappen. Voor wat De Wever constitutioneel voorstelt, heeft hij aan Franstalige kant geen pendant. Hij beseft dat wat hij op het vlak van de staatshervorming kan bereiken voor zijn achterban altijd te weinig zal zijn. Wat hij sociaaleconomisch voorstelt, daar bestaat ook geen meerderheid voor. Neem nu de beperking van de werkloosheid in de tijd. Je moet Wallonië niet verwijten dat daar geen meerderheid voor bestaat. Die meerderheid bestaat ook niet in Vlaanderen, want de CD&V en de SP.A willen dat niet.

En ik spreek hier niet eens als liberaal. In zijn programma verdedigt De Wever zaken die de Open VLD altijd heeft verdedigd. Maar de Open VLD is tijdens de voorbije regeringsdeelname tot de vaststelling gekomen dat daar geen meerderheid voor bestaat. In een democratie moet je een meerderheid vinden. De Wever weet zeer goed dat wanneer hij in een regering stapt, hij zijn achterban zal moeten ontgoochelen, zowel in het vlak van de staatshervorming als voor het sociaaleconomische. Dus koos hij de vlucht vooruit.

Je zag tijdens de voorbije federale en regionale verkiezingen telkens een pak stemmen verschuiven. Eerst naar de VLD, dan naar de LDD en nu naar de N-VA, telkens om zaken te realiseren waar hoe dan ook geen meerderheid voor bestaat. Wie dat in een regering moet gaan verdedigen, zal in zijn blootje staan. En De Wever wil niet in zijn blootje staan. Hij zal bijgevolg nooit een regering maken.

Bart De Wever won de verkiezingen. Hij behaalde 28 procent. Ik respecteer dat. Maar uiteindelijk moet een partij die 30 procent haalt in de helft van het land toch niet gaan beslissen wat er met dat land gebeurt? Het is toch niet omdat De Wever geen regering wil dat België geen regering mag krijgen?

De partijen die in Tsjecho-Slowakije over een scheiding beslisten, hadden ook geen meerderheid. Het land is wel gesplist.

De Gucht: Dat gebeurde in een uitzonderlijke politieke situatie.

Zitten we dan niet in een uitzonderlijke politieke situatie?

De Gucht: We kunnen die twee niet vergelijken. Het is slechts een minderheid in Vlaanderen die vindt dat België moet splitsen. De N-VA heeft die electorale steun niet alleen gekregen vanwege het communautaire, maar ook door de sociaaleconomische dossiers. Ze stelt nu een aantal fata morgana's voor. Zoiets kun je alleen maar doen zolang je geen regeringsverantwoordelijkheid hoeft te nemen.

Maar wat doet de N-VA? Ze zuigt drie partijen leeg. Eerst de CD&V, waarmee ze aanvankelijk een kartel maakte en nu, voor de gemeenteraadsverkiezingen, geen kartel meer wil. Zo wordt de CD&V naar de communautaire wanhoop gedreven. De N-VA tracht de Open VLD leeg te halen met recepten die de Open VLD nooit heeft kunnen realiseren. (RVC)

Lees het volledige interview in Knack

Lees meer over:

Onze partners