De Wever sceptisch over onderhandelingen

30/11/10 om 15:07 - Bijgewerkt om 15:07

'Ik vrees dat we het momentum kwijt zijn', aldus de N-VA-voorzitter tijdens een toespraak voor de Cercle de Wallonie.

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft zich dinsdag sceptisch getoond over de regeringsonderhandelingen. 'Ik vrees dat we het momentum kwijt zijn en dat het moeilijk zal zijn het terug te vinden', zo zei hij tijdens een toespraak voor de Waalse werkgevers in de Cercle de Wallonie.

De Wever hekelde de 'perfide' strategie van sommige partijen die de economie en de toestand op de financiële markten aanhalen om de druk op te voeren om snel een regering te vormen.

De N-VA-voorzitter zei de onderhandelingen te willen afronden, maar vreest dat men het 'momentum' kwijt is. Volgens De Wever mag er geen tijd meer worden verloren. 'Als de zeven partijen de onderhandelingen voeren niet kunnen afronden, dat men dan
de eerlijkheid heeft dat te zeggen en de zaak niet eindeloos te rekken'.

'Twee totaal verschillende democratieën'

De Wever gaf voor de Waalse werkgevers zijn visie over de geschiedenis van België, die volgens hem twee totaal verschillende democratieën heeft voortgebracht, een Vlaamse en een Waalse.

De N-VA-voorzitter somde een reeks domeinen op waar de verschillen zeer groot zijn, zoals het sociaaleconomisch beleid, asiel, migratie en de sociale zekerheid.

Op vragen over de MR als eventuele coalitiepartner bleef De Wever
zeer voorzichtig. 'De PS heeft gewonnen in Wallonië en leidt de dans. Ik heb niet te zeggen wie rond de tafel moet zitten. We kunnen samen lunchen, maar ik heb niet de macht om de Franstaligen te zeggen dat de formule moet wijzigen'.

Lees meer over:

Onze partners