De Wever: 'Draagvlak groeit om Griekenland tijdelijk uit Schengen te zetten'

08/12/15 om 00:56 - Bijgewerkt om 00:56

N-VA-voorzitter Bart De Wever blijft erbij dat Griekenland tijdelijk uit de Schengenzone gezet moet worden zolang het land geen gedegen grenscontroles uitvoert en de Europese migratieregels niet correct toepast. De Wever ziet het draagvlak daarvoor ook toenemen in Europa.

De Wever: 'Draagvlak groeit om Griekenland tijdelijk uit Schengen te zetten'

Bart De Wever © Belga

Dat zei de N-VA-voorzitter in Terzake op Canvas.

Bart De Wever greep de verkiezingsoverwinning van het Front National in Frankrijk aan om zijn voorstellen te herhalen rond de vluchtelingencrisis. De N-VA-topman wil de buitengrenzen van de Schengenzone sluiten, boten met vluchtelingen terugduwen naar landen als Turkije voor ze het Europese vasteland bereiken en aan de buitengrenzen al beslissen wie er Europa nog binnen mag. Hij blijft ook pleiten voor beperktere sociale rechten voor vluchtelingen. Griekenland is voor De Wever deel van het probleem en moet minstens tijdelijk uit de Schengenzone - waarin het vrij bewegen is - gezet worden.

"Op dit moment denk ik dat mini-Schengen eigenlijk Schengen is zonder Griekenland", zo verwoordde hij het in Terzake. "Men zegt daar eigenlijk 'wandel allemaal maar door'. Als ze daarin niet bewogen kunnen worden, om de eigen Europese regels uit te voeren, dan denk ik dat je beslissingen moet durven nemen."

'Naïviteit speelt FN in de kaart'

De Wever ziet het draagvlak daarvoor "enorm verschuiven". Tijdens discrete contacten en informele vergaderingen met allerhande gezagsdragers wordt volgens hem "soms heel duidelijke taal gesproken". Naar eigen zeggen investeert De Wever zelf ook "enorm" in buitenlandse contacten om een kanteling te bepleiten in het Europese migratiebeleid. "Het antwoord is een sterker Europa" met betere, handhaafbare regels, aldus nog De Wever. Komt er geen omslag, dan ziet hij het draagvlak voor tolerantie in Europa echter helemaal verdwijnen.

"We moeten in Europa doen wat we kunnen, maar als je meer gaat doen en je gaat daarin naïef zijn, dan ga je uiteindelijk niets meer doen", waarschuwde hij nog. En dat zorgt voor ongenoegen en speelt partijen als het FN - "die Europa tot de laatste steen willen afbreken" - volgens hem in de kaart.

(Belga/RR)

Onze partners