"De architecten van de Wallo-Brux zijn de echte separatisten"

14/09/10 om 14:36 - Bijgewerkt om 14:36

"De Franstaligen willen van Brussel een zuiver Franstalige stad maken", zegt Brussels minister van Vervoer en Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V).

"De architecten van de Wallo-Brux zijn de echte separatisten"

© Belga

De preformatie van Elio Di Rupo (PS) is vastgelopen op Brussel. Jammer?
BRIGITTE GROUWELS: Dat wel, maar het ging nu eenmaal de verkeerde kant uit, zeker voor de Brusselse Vlamingen. De Franstalige onderhandelaars willen van Brussel blijkbaar een zuiver Franstalige stad maken, met voorstellen die allemaal tot doel hebben de Vlaamse Gemeenschap in Brussel aan de kant te schuiven. Het resultaat van verdere regionalisering van gemeenschapstaken zal zijn dat de Brusselse Vlamingen niet langer kunnen rekenen op volwaardige Nederlandstalige dienstverlening. En waarom zouden de Brusselse Vlamingen zich vrijwillig afsnijden van alles wat de Vlaamse Gemeenschap in Brussel aan knowhow en middelen wil inzetten?

De Franstaligen hebben met hun Wallo-Brux, een gewestelijk samenwerkingsverband tussen Brussel en Wallonië, een duidelijke strategie voor Brussel, en zelfs, indien het land uiteen zou vallen, voor een soort Franstalig mini-België. Maar heeft Vlaanderen wel een plan voor Brussel?

GROUWELS: De CD&V zal Brussel in elk geval niet loslaten. Maar inderdaad, de Franstaligen volgen een eigen spoor. Met hun Wallonie-Bruxelles willen ze een grote espace francophone of Franstalige ruimte creëren. Vandaar ook dat de PS er geen problemen mee heeft dat Wallonië ruime bevoegdheden verwerft - zij zijn daar toch heer en meester. Nu nog die vervelende Brusselse Vlamingen buiten de deur schoppen en ze kunnen ook in Brussel de lakens uitdelen. De Brusselse Vlamingen krijgen in dat scenario nog wel wat rechten, maar geen politieke beslissingsmacht. Een Franstalig België, waar de Franstaligen het voor het zeggen hebben, dat is wat de architecten van de Wallo-Brux in het achterhoofd hebben. Daarom zeg ik ook: de echte separatisten, de echte doodgravers van België zitten niet in Vlaanderen maar aan Franstalige kant. (HRE)

Lees meer over:

Onze partners