Daniël Termont: 'Dit is de voorbode van de maatschappij waarin we leven als N-VA het voor het zeggen heeft'

20/02/13 om 10:45 - Bijgewerkt om 10:45

Daniël Termont, de socialistische burgemeester van Gent, doet zijn mond open in het aidsremmersdebat en noemt de werkwijze van het Antwerpse OCMW 'zeer onmenselijk'.

Daniël Termont: 'Dit is de voorbode van de maatschappij waarin we leven als N-VA het voor het zeggen heeft'

© Belga

Na zijn OCMW-voorzitter, Rudy Coddens, toont nu ook Gents burgemeester Daniël Termont zich als een grote tegenstander van het Antwerps beleid ten aanzien van seropositieve asielzoekers. Dat schrijft De Standaard. Het Antwerps OCMW weigert immers aidsremmers terug te betalen aan sans-papiers die de medicatie ook kunnen verkrijgen in hun land van herkomst. "De behandeling van de ziekte zou gekoppeld moeten worden aan een vrijwillige terugkeertraject", stelde Antwerps OCMW-voorzitter Liesbeth Homans (N-VA).

Sans-papiers hebben recht om dringende medische bijstand. Andere Belgische OCMW's betalen dus wel zonder morren de medische kosten voor hiv-patiënten terug. "De kosten van aidsremmers worden terugbetaald door de federale overheid. Ze niet geven is zieke mensen pesten. Dit is de voorbode van de maatschappij waarin we leven als N-VA het voor het zeggen heeft", stelt Termont.

"Ik zou ook twee keer nadenken om elders te gaan"
De Gentse burgervader wil samen met de burgemeesters van andere centrumsteden met een gemeenschappelijk standpunt komen. Zo hoopt hij dat de federale regering zich gedwongen ziet om met een eenduidige regel voor OCMW's en medisch hulpbehoevenden naar buiten komt. "Het kan niet dat iemand op basis van zijn ziekte anders wordt behandeld, afhankelijk van waar hij aanklopt."

"Niet dat ik meteen schrik heb dat migranten van Antwerpen naar Gent zullen verhuizen. Maar als ik in hun plaats zou zijn, zou ik ook twee keer nadenken om elders te gaan."

Eerder brak Termont ook al een lans voor overleg met de andere centrumsteden over de bedragen voor de 'vreemdelingentaks', het inschrijvingsgeld dat migranten moeten betalen om zich in een stad of gemeente te registeren. De stad Antwerpen kondigde onlangs aan dat op te trekken van 17 naar 250 euro.

Steun uit Kortrijk
Termont krijgt alvast steun uit West-Vlaamse hoek. Kersvers Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne is ook een grote voorstander van een gezamenlijk standpunt bij alle steden en gemeenten over de aidsremmers voor sans-papiers en de vreemdelingentaks.

De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten ging alvast in op Termonts vraag. Beide punten komen op de agenda, maar zullen pas ten vroegste in april worden besproken. (EA)

Onze partners