Crombez: 'Franse fiscus melden dat hij wordt opgelicht door Arnault'

22/12/12 om 10:04 - Bijgewerkt om 10:04

Staatssecretaris voor de Fraudebestrijding John Crombez vraagt dat minister van Financiën Steven Vanackere de Franse fiscus inlicht over de postbusfirma's van miljardair Bernard Arnault.

Crombez: 'Franse fiscus melden dat hij wordt opgelicht door Arnault'

© Reuters

Staatssecretaris voor de Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) vraagt dat minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) de Franse fiscus inlicht over de postbusfirma's van miljardair Bernard Arnault.

"Als Bernard Arnault in België werkt met zuivere postbusvennootschappen moeten we een signaal geven aan de Franse fiscus dat hij wordt opgelicht", zegt Crombez in De Tijd.

Postbusfirma's

Uit een onderzoek van de krant blijkt dat Arnault al jaren grote bedrijvendeals onderbrengt in Belgische bedrijfjes die gevestigd zijn op een postbusadres in Schaarbeek. Hij profiteert zo van de Belgische belastingvrijstelling voor de meerwaarde op aandelen.

Dankzij de constructies met postbusfirma's in België konden Arnault en LVMH al honderden miljoenen euro's aan belastingen ontlopen, schrijft De Tijd.

Crombez beseft dat er geen sprake is van fraude, "maar het gaat wel om een meer rechtvaardige basis om mensen en bedrijven te belasten."

Belastingparadijs

Ook PS-minister Paul Magnette is niet blij met de komst van Arnault naar België. "Als Europeaan ben ik niet fier rijke Fransen naar hier te zien komen. Dat wil zeggen dat België een belastingparadijs is voor de rijken."

Vanackere geeft liever geen commentaar over een individueel dossier, maar hij sluit niet uit dat er overleg komt met Frankrijk, al is het zeker niet zijn bedoeling om het Belgische belastingsysteem plots aan te passen, luidt het.

'Volstrekt reële activiteiten'

In een reactie wijzen LVMH en de groep Arnault erop "dat de bedrijven van de groep Arnault en van de groep LVMH volstrekt reële economische activiteiten hebben in België, waar ze ingeplant zijn, sommige zelf reeds tientallen jaren".

"Al hun activiteiten zijn volkomen conform, in het bijzonder met de fiscale wetten van het koninkrijk België alsook met het internationaal recht."

Lees meer over:

Onze partners